Quantcast
Channel: Rakentaminen – Rakennustaito.fi
Viewing all 288 articles
Browse latest View live

Alumiinista kevyt melueste

$
0
0

1. Läpinäkyvä UV-suojattu polykarbonaattilevy alumiinikehikossa

2. Melukasetti: alumiinirunko, CorTenpintapelti ja polyesterieriste

3. Kuumasinkitty suojaverkko

4. Kiinnikepellit

5. Runkotolppa

Kehä II:n ja Espoonlahden eritasoliittymän välille on rakenteilla uusi joukkoliikennekaista. Koko viiden kilometrin pituudelle valmistuu samassa urakassa runsaat viisi metriä korkea meluaita. Materiaalina on rakennusten julkisivuista ja julkisten tilojen veistoksista tuttu ruostutettu CorTen-teräs.

Tieliikennemelulta suojautuminen tuli ensi kertaa ohjeistetuksi vasta 1980-luvun lopulla, jolloin silloinen Lääkintöhallitus julkisti suosituksensa suurimmista sallituista desibeliarvoista eri ympäristöissä eri vuorokaudenaikoina. Meluesteiden rakentaminen alkoi yleistyä seuraavalla vuosikymmenellä. Tuolloin rakennettiin nykysuun- tauksen näkökulmasta liian matalia esteitä. Uusimmat meluesteet ovat tyypillisesti sekä korkeita että rakennetyypiltään ääntä imeviä.

Destian kaksivuotisessa Kantatie 51 -urakassa, jonka aikana Kehä II:n ja Espoonlahden välille valmistuu muun muassa uusi joukkoliikennekaista, meluaita tehdään alumiinirunkoon asennettavista CorTen-teräslevyistä. Osat valmistetaan Vantaalla Hansa Rakenne Oy:n pajassa.

“Prototyyppirakenne oli yhtiössämme piirustuspöydällä pidemmän aikaa. Päädyimme alumiinirunkoon sen keveyden, kestävyyden, kierrätettävyyden ja valmistusmenetelmän johdosta. Tässä kohteessa CorTen-teräs oli suunnittelijan vaatimus”, kertoo Hansa Rakenteessa myynnistä vastaava Matti Karppinen.

Säänkestävyys keskeinen kriteeri

Suomen maantieliikenneolosuhteet ovat minkä tahansa rakenteen pitkäaikaiskestävyyden kannalta kriittisimmät mahdolliset. Suuret lämpötilavaihtelut, liikennepäästöt ja teiden suolaus panevat pinnat koetukselle. Tästä on runsaasti esimerkkejä myös meluesterakenteissa, etenkin läpinäkyviksi suunniteltujen rakenteiden tapauksessa. Aiemmin rakenteissa käytetyt muovipohjaiset materiaalit sumentuivat ja naarmuuntuivat ajan myötä. Tavallinen lasi puolestaan on liian rikkoutumisherkkä, kun taas paksu laminoitu ja karkaistu lasi on huomattavasti kestävämpää.

– Oma mielipiteeni on, että puu pintakäsiteltynä on ehkä paras tieliikenteen meluesteenä. CorTen-teräs on ihan käypä ratkaisu, joskaan en ole täysin vakuuttunut, että senkään ominaisuudet ovat kymmenien vuosien kuluttua täysin ennallaan silloin, kun tietä suolataan runsaasti, kuten KT 51:llä on asian laita, pohtii työmaapäällikkö Olli Sihvola Destialta.

Asennettavuuden näkökulmasta Sihvola pitää tässä kohteessa käytettävää meluaitaa hyvänä valintana.

“Kasetit ovat niin keveitä, että niitä voi heitellä käsipelillä. Myös pystykuorma on pieni, ja perustuksille tulee täten vain vähän kuormaa. HEB-profiilien taivutuskestävyydellä otetaan vastaan muun muassa tuulikuormat. HEB-profiiliin asennetaan jousipelti, joka kiristää kasetit kätevästi HEB-profiilin tolpan uumaan”, Sihvola sanoo.

Varsinainen ääneneristys hoituu Kantatie 51:n varren meluseinissä polyesteripohjaisella ääneneristyselementillä. Sen valitseminen on seurausta vettymättömyysvaatimuksesta: vettymätön ääneneriste säilyttää absorptio-ominaisuutensa huomattavasti vettä imevää materiaalia paremmin.

Teksti Vesa Tompuri, kuvitus Hansa Rakenne

The post Alumiinista kevyt melueste appeared first on Rakennustaito.fi.


Arkkitehdin itsetuntoa etsimässä

$
0
0

KATARIINA SOURI

Suomalainen nykyarkkitehtuuri on mielestäni pääsääntöisesti tylsää. Meillä osataan kyllä tehdä tyylikästä ja laadukastakin, teknisten ratkaisujen suhteen ollaan joskus jopa innovatiivisia, mutta miksei panostus ja kokeellisuus yllä visuaalisuuden puolelle? Tai jos yltää niin kyseessä on lähes aina jonkin sortin uusi tapa rakentaa pelkistetysti ja sulavia linjoja noudattaen. En kykenisi nimeämään ainuttakaan nykyarkkitehtiä pelkän tyylin perusteella. Tunnistettavaa tyyliä ei ainakaan maallikko pysty katukuvasta poimimaan. Näkemyksellisyys on pahasti hukassa, ja tuntuu niin kuin kaikki julkiset rakennukset ja kerrostalokompleksit olisivat meillä suurten arkkitehtitoimistojen sisäisen koneiston suoltamia persoonattomia kompromissituotteita.

Missä on rohkeus, missä suuret visiot ja yltiöpäisyys?

Erikoisuudentavoittelu ja erottautumisenhalu ovat meillä niin suuria syntejä, ettei syvää sisäistä näkemystä ilmentävä omalaatuisuus tekemisessä saa juuri kannatusta. Jos joku innostuisikin ideoimaan yleisestä linjasta poikkeavaa ja suunnitelman toteuttamiselle löytyisi jopa rahoitusta, niin taatusti projekti torpattaisiin viimeistään lupahakumenettelyssä. Eihän meillä saa rönsyillä, se kielletään usein jo maa-alueiden kaavoitusvaiheessa. On pysyttävä yleisessä linjassa. En tiedä, onko taustalla myös jokin harmonian ja eheyden vaatimus, mutta onko kukaan ajatellut, että lopputulos voi tasapäistävän rakentamistyylin myötä muuttua niin puuduttavan yksitoikkoiseksi ja epäkiinnostavaksi, että se saattaa jopa aiheuttaa ihmisissä masennusta tai ainakin luovuuden surkastumista?

Mitä tapahtui käsityötaidolle, värikylläisyydelle, ornamenteille?

Suomalaisessa arkkitehtuurissa käytettiin ennen paljon koristeellisia elementtejä, ja vielä jugendin kukoistuskauden aikaan etenkin luonto- ja eläinaiheet olivat erityisen suosittuja. Nimekkäät arkkitehdit jättivät oman tunnistettavan kädenjälkensä suunnittelemiinsa rakennuksiin, vaikka toki vaikutteita otettiin paljon ulkomailta. Sitten alkoi teollistumisen ja betoniarkkitehtuurin aika. Funktionalismi valtasi alaa, ja sodan jälkeen elementtirakentamisesta tuli kustannustehokas keino rakentaa uutta. Mutta heikolla taloustilanteella on mahdotonta selittää sitä, että suomalaiset intoutuivat tuhoamaan valtavan määrän omaa kulttuurihistoriaansa purkamalla vanhoja arvorakennuksia kaupunkien keskustoista ja korvaamaan ne huonolaatuisilla laatikoilla. Uskon, että syynä oli heikko kansallinen itsetunto.

Heikko itsetuntoko selittää myös sen, että laatikkotyyli on jatkunut aina näihin päiviin saakka? Edullisuus on toki yksi relevantti perustelu pelkistämiselle, mutta nykyteknologialla kyettäisiin toteuttamaan rakennuksiin myös koristeaiheita kohtuullisin kustannuksin. Jokin suomalaisessa luonteenlaadussa kuitenkin kurtistaa kulmiaan koristeellisuudelle, vaikka yksityisissä keskusteluissa valtaosa ihmisistä myöntää kaipaavansa lisää dekoratiivista kauneutta katukuvaan ja ympäristöönsä. Miksi tämä toive ja kaipaus ei tule kuuluviin? Miksei pelkistetyn tyylin rinnalle synny jo jotakin uutta ja innostavaa? Eikö olisi korkea aika tuoda koristeellisuus rohkeasti takaisin, toki nykyaikaan päivitettynä? Jään odottamaan sitä näkemyksellistä arkkitehtia, joka rohkenee poiketa valtavirrasta, vaikka virran sijaan kuvaavampaa olisi kai puhua seisovasta vedestä. ■

Katariina Souri (ent. Kata Kärkkäinen) on kirjailija ja kuvantekijä, joka asuu ja työskentelee Sipoossa. ”Missä on rohkeus, suuret visiot ja yltiöpäisyys?”

The post Arkkitehdin itsetuntoa etsimässä appeared first on Rakennustaito.fi.

Rintamamiestalon ullakko vaatii hyvän tuuletuksen

$
0
0

Rintamamiestalo toimii erittäin hyvin, kun sen annetaan olla entisessä ”kuosissa”. Ullakkotilan annetaan tuulettua niin kuin se alun perin on suunniteltu. Sivuräystäät ovat auki katteen alla ja päädyissä on harvahko laudoitus.

Niin sanottujen rintamamiestalojen (RM) rakennuskausi ajoittuu 1940–1950-luvuille. Rintamamiestalo oli tyypillinen pientalojen rakennustapamalli.

Alkuperäisissä piirustuksissa on esitetty ullakkohuoneiden yläpohjien tuuletus katteen ja välissä. Se on yleisesti ollut noin 25–30 millimetriä, ja se on toiminut, eikä mitään kosteusvaurioita ole niissä esiintynyt. Vieriullakoiden tuuletus on toiminut ulkoseinien yläosan ja katteen välistä. Alkuperäisessä kuosissa oleva rintamamiestalo on toiminut hyvin, ja siksi niitä esiintyy vielä nykyisinkin runsaasti.

Tarkastellaanpa tyypillistä tapausta, jossa rintamamiestalo on toiminut moitteettomasti kymmeniä vuosia ennen tuuletuksen tukkimista. Tukkimisen jälkeen kosteuskondenssia esiintyy kylmänä vuodenaikana jatkuvasti ja puurakenteiden lahoaminen alkaa ja rakenteisiin kehittyy myös mikrobivaurio.

Miksi kosteutta kondensoituu?

Syitä on monia. Yläpohjan höyrysulku ei ole tiivis. Joskus yläpohjassa ei ole lainkaan höyrysulkua, pelkkä levytys. Myös hyvin tehty höyrysulku laskee siinä määrin kosteutta rakenteeseen, että tuuletusrako katteen ja rakenteen välissä on tarpeellinen.

Usein vieriullakkoa hyödynnetään esimerkiksi vaatehuoneena. Vieriullakon verhous tukkii tuuletusreitit ja rakenteisiin kondensoituu vettä, ja kosteusvaurio alkaa näkyä pintaverhoilun saumoissa kondenssiveden valumina.

Älä muuta RM-talon ”sielunelämää”

RM-talossa on elettävä sen ehdoilla. Purueristeinen kapearunkoinen ulkoseinä ja samoin yläpohjat eivät täytä nykyajan vaatimuksia lämpötaloudellisesti ajatellen. Lämpöeristyksen lisääminen on mahdollista, mutta se vaatii suunnittelijalta rakennus-
fysikaalista osaamista.

Rakennustyyppinä rintamamiestalo

Rintamamiestaloja on tehty kellarilla ja ilman – eli tuulettuvilla alapohjilla. Kellarit ovat pääsääntöisesti betonirakenteisia, joissa on yleensä saunatilat sekä varastot. Rinneratkaisuissa on autotalli myös yleinen.

Rakennustyyppinä on niin sanottu puolitoistakerroksinen rakennus. Asuinkerroksen lisäksi talosta löytyy ullakko, jossa on useimmiten ullakkohuoneita. Ullakkohuoneiden yläpohja on usein osittain vino eli katteen suuntainen huoneen reunaosilta, ja sivuilla on niin sanottu vieriullakko.

Talot ovat puurakenteisia, ja eristeenä on purueriste. Runkopaksuus on 100–125 millimetriä. Sisäpuolella kuitulevyverhous, ja rungon jäykisteenä on vinolaudoitus usein molemmilla puolilla runkoa. Yleisin ulkoverhous on höylättyä vaakapaneelia. Ulkoverhouksena esiintyy myös mineriittilevyä ja rappauspintoja.

The post Rintamamiestalon ullakko vaatii hyvän tuuletuksen appeared first on Rakennustaito.fi.

100 v sitten

$
0
0

Nopeata rakentamista.

Rakennustaito 1/1915

Rakennusmestari Jalo N. Syvähuokon Rautabetoniliike Helsingissä on syksyn kuluessa täsmälleen 2 kuukaudessa rakentanut Kone- ja Siltarakennus Oy:n laskuun 40 m pitkän, 21 m leveän ja 14 m korkean tehdasrakennuksen, jota, huomioon ottaen vaikeat olot, joissa se rakennettiin, on pidettävä yhtenä ennätyksenä alallaan. Rakentamaan ryhdyttiin syyssateiden aikana, lokak. 1 p:nä, eikä rakennusta mitenkään olisi saatu määräpäivään valmiiksi, ellei rakennustyötä olisi alotettu ikään kuin puolitiestä; 6 m syvälle maansisään, vetiseen pohjaan tehtävä perustus valmistui nimitt. samaan aikaan kuin rakennuksen 1 kerros.

Kuukauden kuluttua olivat rakennuksen seinät ja välipermannot valmiina. 2 kuukaud. kuluttua luovutettiin rakennus kuivaneena ja täysin valmiina tarkoitukseensa käytettäväksi. Yksinomaan kotimaista sementtiä käytettiin, jonka hyvät ominaisuudet edistivät rakennustyön joutumista. – Ylityötä ei tehty.

Tehdasrakennuksen on konstruoinut rakennustyön suorittaneen liikkeen konstruktööri, rkmest. Arvi Koskinen. Työnjohtajina ovat toimineet rkmest. Jalo E. Anttila ja V. Lonka.

Kone- ja siltarakennus Oy:n uusi tehdasrakennus Helsingissä (ylemmässä kuvassa II kerros ja alemmassa kuvassa I kerros).

The post 100 v sitten appeared first on Rakennustaito.fi.

Rakentamismääräykset

$
0
0

Asumisterveys vaatii pätevöitymistä

Tässä tietoiskusarjassa käsitellään ajankohtaisia rakentamismääräyksiä. Osa 4/6

Toukokuun 15. päivänä voimaan astuneen Asumisterveysasetuksen vaikutus rakentamiseen konkretisoitui, kun sosiaali- ja terveysministeriö kesäkuussa tarkensi päätöksillään asetuksen
käytäntöön soveltamista.

Asetuksen vaikutukset tuntuvat erityisesti korjausrakentamisen suunnittelussa ja kuntokartoituksissa, mutta myös toteutuksessa. Kumottu asumisterveysohje käsitteli samoja asioita kuin nykyinen asetus, joka on ohjetta tarkkarajaisempi ja lyhyempi. Asetus ei kuitenkaan kiristä ohjeen vaatimustasoa oleellisesti.

Vaikka asetus koskeekin lähinnä asuinrakennuksia ja muita oleskelutiloja, kuten kouluja ja päiväkoteja, on sillä välillistä vaikutusta rakennuskantaan laajemminkin. Uudisrakentamisessa vaikutus on vähäinen, koska sitä ohjaavat rakentamismääräykset. Ne ovat tarkempia kuin asetuksen terveysvaatimukset.

Toisin on korjausrakentamisessa, jossa asumisterveysasetus ohjaa ratkaisuja. STM:n asetuksella voidaankin antaa tarkempia säännöksiä terveysperustein fysikaalisista, kemiallisista ja biologisista tekijöistä. Terveyshaitta on arvioitava kokonaisuutena siten, että altisteen toimenpiderajaa sovellettaessa otetaan huomioon altistumisen todennäköisyys, toistuvuus ja kesto, mahdollisuudet välttyä altistumiselta tai poistaa haitta sekä poistamisesta aiheutuvat olosuhteet ja muut vastaavat tekijät. Eli toimenpiderajojen soveltamisessa käytetään ilahduttavasti myös maalaisjärkeä!

Rekisteröityjä asiantuntijoita

Sitten useimpia Rakennustaidon lukijoita koskevaan, asetuksesta seuraavaan tärkeään asiaan eli pätevyyksiin. Toukokuussa tulivat voimaan asiantuntijoiden pätevyysvaatimukset asumisterveys-
asetuksessa. Kesäkuussa STM vahvisti nimeämispäätöksen, jossa VTT ja FISE nimettiin sertifioijksi.

FISEn rekisteriin tulevat kirjatuiksi kosteusvaurion kuntotutkijat ja VTT:lle rakennusterveysasiantuntijat ja sisäilma-asiantuntijat.

”Terveydensuojeluviranomaisten on siis käytettävä rakennusten terveyshaittojen selvittämisessä vain sellaisia ulkopuolisia asiantuntijoita, jotka löytyvät VTT:n tai FISEn rekisteristä”, muistuttaa neuvotteleva virkamies Vesa Pekkola STM:n ympäristöterveysryhmästä.

Sertifioijat hyväksyvät ne koulutukset, jotka kelpaavat pätevyyteen. Siihen luetaan hyväksi myös aiemmin hankittu osaaminen, eli aiempi koulutus ja työkokemus, jos ne tukevat pätevyydeltä edellytettyä osaamista. Valvira laatii parhaillaan asumisterveysasetuksen soveltamisohjetta, jossa tullaan ohjeistamaan myös tästä.

Suunnitelmiin ja selvityksiin on tullut lisävaatimuksia, jotka koskevat myös rakennustyön suojausta. Vastaavan työnjohtajan pykälää on myös hieman muutettu, mutta ei olennaisesti muuta nykyistä käytäntöä.

Nämä eivät ole Asumisterveysasetukseen liittyvää terveydensuojelulainsäädäntöä, vaan Maankäyttö- ja rakennuslaissa säädettyä. Suunnittelutehtävän sisältö muuttuu pykälissä, mutta käytännössä hitaasti kunnissa. Ympäristöministeriön tarkentava ohje maankäyttö- ja rakentamislakiin saattaa aiheuttaa hämmennystä kuntien rakennusvalvonnassa varsinkin, kun Rakennustarkastusyhdistys on valmistelemassa omaa tulkintaohjettaan tänä syksynä.

The post Rakentamismääräykset appeared first on Rakennustaito.fi.

Suojelukohteista luksusasuntoja

$
0
0

Vanhojen seinien lisäeristäminen uusien energiatiiviysnormien mukaisiksi on haastava remontointirupeama. Nyt katsotaan, ratkaiseeko sisäpuolinen lisäeristys tiettyjä ongelmia.

Suojelukohteiksi luokitelluissa rakennuksissa ulkoasua koskevien muutos- ja korjaustoimenpiteiden tulee tapahtua rakennuksen tyyliin sopivalla tavalla eli käytännössä rakennukset on tällöin lisäeristettävä sisäpinnoiltaan. Uusia menetelmiä on kehitetty aktiivisesti myös kosteusongelmien välttämiseksi.

Teemme pistokäynnin ruiskutusvaiheessa olevaan vanhaan myllyrakennukseen Kuopiossa. Tarkastelemme uuden menetelmän etuja ja toimivuutta lähes 2 000 neliömetrin asuntorakennuskohteessa, joka on tiettävästi tähänastisista korjauskohteista laajin Suomessa.

Ruiskubetonina käytetään kuidullista Weber Therm 507 -tuotetta, jonka polyuretaanin maksimiraekoko on kolme millimetriä. Betonirakenteen lujuus luokitellaan välille 35–50 MN/m² – siis hyväksi.

Olemme kiinnostuneita myös luvatusta erittäin hyvästä lämmöneristävyydestä, jos ja kun lambda-arvo on 0,07 W/mK.

Helsingin Patruuna ja Kuopion Vanha Mylly

Helsingin Viikissä oleva entinen sähkömuuntokeskus ja konepaja eli kohde Patruuna on toiminut suunnannäyttäjänä laajojen sisäseinäpintojen ruiskurappauskäsittelyssä. Asemakaavassa suojeltu punatiilinen rakennus Asunto Oy Helsingin Patruuna on muutettu loft-asunnoiksi.

Alun perin tämä pilottikohde on toiminut Imatran Voiman sähkötuotantoon tarkoitettuna muuntoasemana. Imatran Voima rakennutti muuntoaseman 1926–27, ja sitä on laajennettu myöhemmin 1940-luvulla kahdessa osassa. Asunto Oy Helsingin Patruunan vanha ja tyylikäs punatiilijulkisivu on sanellut myös muiden alueelle rakennettujen talojen ulkoasun.

Kuopion Vanha Mylly -kohde taas saa lämpörappauksen sisäpintaan, koska rakennuksen punatiilinen ulkoverhous on olennainen osa rakennuksen suojeluarvoa.

Ongelmia menetelmässä ei tiedetä ilmenneen, vaikka Vanha Mylly alias kuusi–seitsemänkerroksinen, suojeltu myllyrakennus Kuopion sataman tuntumassa on ehkä Patruunaakin vaativampi kohde.

Käytössä on kivipintaisten sisäseinien oikaisu- ja lämmöneristyslaasti, jota käytetään sekä uudis- että erityisesti korjausrakentamisessa, kun halutaan parantaa seinärakenteen lämmöneristyskykyä. Soveltuvia rappausalustoja ovat betoni-, kevytbetoni-, Leca-harkko- ja tiiliseinät.

Jotta saavutetaan yli 50 millimetrin kerrosvahvuus, on laastia levitettävä kahteen tai useampaan kertaan siten, että edellinen kerros on jäykistynyt riittävästi.

”Käynnissä on kolmas laaja kohde tällä menetelmällä”, kertoo vastaava työmaamestari Mika Kaskela.

Hän näyttää YIT:n työmaalla, kuinka muovikuituvahvisteinen ruiskubetoni sekoitetaan käsin suhteessa 15 litraa vettä 75 litraan laastia, eli säkillinen betoniraaka-ainetta. Erityisesti ruiskutettaessa laastin on oltava jäykkää, jotta laasti ei erotu letkuissa. Massaa sekoitetaan 2–4 minuuttia porakonevispilällä. Veden yliannostusta ei saa myöskään tapahtua, jotta laasti saavuttaa riittävän keveyden, lujuuden ja lämmöneristävyyskyvyn. Veden yliannostus lisää myös halkeiluriskiä. Laastin käyttöaika veden lisäyksen jälkeen on noin kolme tuntia (+20 °C).

”Tällä menetelmällä ei ole ongelmia ilmennyt”, työmaamestari Kaskela sanoo.

Silti on hieman erikoista, että laasti joudutaan sekoittamaan käsin. Edelläkävijän osana kun on tehdä kokeilut ja varmentaa menetelmän toimivuus. Ennen rappausta seinä verkotetaan kuumasinkityllä weber-teräsverkolla. Verkko asennetaan esimerkiksi Weber RVK 10/6 -rappausverkon kiinnikkeillä keskelle Therm-rappausta. Säkillinen eli 14 kilon kuiva-aines sekoitetaan noin 12 litraan puhdasta vettä.

Muurarit Antti Leppälä ja Juha Hämäläinen tarttuvat rivakoilla otteilla työhönsä. Ensin tarkistetaan, että verkko on hyvin kiinni alustassa – vanhassa tiiliseinässä – ja sitten annetaan ruiskujen laulaa. Melko tarkkaan 50 millimetrin kerros syntyy kahdessa vaiheessa – välillä paikaten, välillä tasoittaen betonia laastiruiskulla. Alla oleva kerros ei kuitenkaan saa olla kuivunut yli kolmea vuorokautta.

Menekiksi valmistaja lupaa 25–27 kg/m²/10 millimetrin kerroksen. Hukkaprosentin (20 %) suuruuden arviointiin vaikuttavat muun muassa vaikeasti muotitettavat valukohteet, rapautuneiden betonipintojen korjaus, terästen suojabetonikerroksen kasvattaminen sekä luonnonkivimuurien saumaus.

Oikea tapa saattaa piillä ”rakentamisen kulttuurissa”

Asiantuntijoiden mukaan Keski-Euroopassa jo yleistynyt eritysrappausmenetelmä vaatii onnistuakseen tiiveys- ja lämpöteknisten seikkojen huomioon ottamisen suunnittelussa.

Antti Leppälä toteaa tehneensä ulkopintojen lämpörappauserityksiä kymmenen vuotta, ongelmitta.

Menetelmä on periaatteessa sama, joka Ruotsissa laukesi rakentajien käsiin. TTY nimesikin meillä osan näistä rakenteista ”ei-suositeltaviksi”.

”Tässä näyttäisi olevan paremminkin kyse ’rakentamisen kulttuurista’: yksinkertaisesti siitä, miten päin tuulensuojalevyt liimataan seinään ja tämänkaltaisista seikoista”, Leppälä sanoo.

On myös kysyttävä, ovatko materiaalit olleet asianmukaisesti suojattuja sekä varastossa että keskeneräisellä rakennustyömaalla. Silmämääräinen arviointi kesän aikana eri työmailla ei juurikaan anna uutta uskoa paremmasta ”rakentamisen kulttuurista”.

 

Tarkkaa orientaatiota tarvitseva eristystyötapa

Julkisivujen kunnostaminen ohutrappausmenetelmällä
on nykyisin hyvin yleisesti käytetty korjausmenetelmä.
Ohutrappauksen vikojen syitä taas on setvitty pitkään.

Vuosien saatossa toteutetuissa kohteissa on ilmennyt mitä erilaisimpia työ- ja suunnitteluvirheitä, jotka ovat aiheuttaneet julkisivuille merkittävää vaurioitumista ja lisäkorjaustarvetta. Esimerkkikohteita ohutrappauksen laatuongelmista löytyy joka kaupungista.

Arto Gröhnin insinöörityössä (Eristerappauksen laadunvalvonta, Metropolia Ammattikorkeakoulu 2014) seinistä otettiin 48 näytettä, joiden perusteella tutkittiin mikroskoopilla halkeilun syitä. Insinöörityön lopputulemana voidaan pitää sitä, että seinän halkeilu johtuu lasikuituverkon väärästä sijainnista verkotuskerroksessa.

”Olemme oppineet tehdyistä virheistä. Työvaiheita ja rakennuksen toimivuutta tarkastellaan nyt aktiivisesti. On suunniteltava, ennakoitava ja valvottava tehokkaasti”, kertoo insinöörityön yhtenä tutorina toiminut Helsingin Seudun Suunnittelu- ja Rakennuttajapalvelu HSSR Oy:n suunnittelija Jari Kauppinen.

Tutkimustyön tavoitteena on ollut luoda rakennuttajalle ja suunnittelijalle rakennuskorttia vastaavat toiminta- ja laadunvalvontaohjeet, joiden avulla pystytään ennaltaehkäisemään vaurioita. Asianmukaisen rakennusohjeistojen puuttuminen johti kannesumaan Keski-Ruotsissa, ja osa eristysrappausrakenteista on ollut siellä väliaikaisesti käyttökiellossa.

Kaksivaihetiivistys ratkaisi

Suunnittelija Jari Kauppinen tuntee Ruotsin ongelmat. Hän toteaa, että määrätyllä kaksivaihetiivistyksellä – jonka kehittämiseen rakennusmateriaalivalmistajat ovat osallistuneet – kosteusongelmat on saatu Ruotsissa hallintaan.

Halkeamat rakenteeseen muodostuvat, kun verkko ei kykene siltaamaan pinnan jännityksiä. Laaduntarkkailun ytimenä on riittävä valvonta kriittisissä asioissa. Keskeisenä nousee esille materiaalitoimitus: on ensiarvoisen tärkeää, että materiaalit tulevat samalta toimittajalta, ja työt toteutetaan materiaalitoimittajan ohjeiden mukaisesti.

Lisäksi muita laadullisia tekijöitä ovat verkon sijainti, pinnan tasaisuus, detaljit ja oikeanlaisten materiaalien käyttö oikeassa paikassa. Esimerkiksi eristeiden kiinnikkeet ovat tärkeitä.

Lopputyötä voidaan käyttää apuna ohuteristerappausjärjestelmän suunnittelussa ja toteutuksessa sekä ohutrappauksen laadun tutkimisessa.

Rappauksen alla oleva eristekerros ei tasaa kosteus- ja lämpötilavaihteluita, kuten koville alustoille tehtävissä rappauksissa. Lämmöneristeen päällä olevan ohuen rappauskerroksen on toimittava vaihtelevissa sääolosuhteissa eli ankarassa ilmastorasituksessa.

Rappauksen kiinnipysyvyys ja lujuus ovat jatkuva haaste. Eristerappaukset tulee mitoittaa omanpainon lisäksi sekä tuulenpaineelle että imulle. Sadevesi ei saa myöskään päästä lämmöneristekerrokseen rakennusosien liitoksista tai rappauskerroksen halkeamista.

Sekä laastien että koko järjestelmän kaikkien liitosten pakkasenkestävyyden ja muodonmuutosominaisuuksien tulee olla riittäviä myös materiaalien vanhentuessa.

”Tämä pitää ottaa vakavammin, akuuttien ongelmien välttämiseksi, kymmenen vuoden takuuaikana”, Jari Kauppinen sanoo.

The post Suojelukohteista luksusasuntoja appeared first on Rakennustaito.fi.

Kehää parannetaan Kivikossa: puistosilta helmenä

$
0
0

Kehä I:n parannustyömaa Helsingin Kivikossa on puolimatkan krouvissa. 20 miljoonan euron hanke sisältää ison eritasoliittymän lisäksi ramppeja, siltoja, kevyen liikenteen väyliä ja meluesteitä. Työmaan erikoisuus on Suomessa ainutlaatuinen puistosilta.

Liikenneviraston ja Helsingin kaupungin yhteinen hanke käynnistyi jo syksyllä 2013. Jotta Kivikon uudet kerrostalot saatiin rakenteille, kaupunki rakennutti melusuojaukseksi näyttävän kivikorimelumuurin.

Uusi eritasoliittymä on erittäin tärkeä myös Helsingin kaupungille. Projektinjohtaja Eila Suojala Rakennusvirastosta kertoo, että Latokartanosta kivenheiton päähän Kehän toiselle puolelle Kivikkoon piipahtava on joutunut autoilemaan kuusi kilometriä ollakseen vasta samalla kohdalla josta lähti.

Hän esittelee periaatteet valtion ja kaupungin rooleista teiden, katujen, siltojen, alikulkujen ja meluesteiden rakentamisessa. Periaatteet ovat selkeät. Suojalan mappien määrä tosin osoittaa, että monipolvisen hankkeen kustannusjaon laskemisessa on ollut urakkaa.

Helsinki-painotteisen Kivikkohankkeen organisaatio on tavallisuudesta poikkeava: vetovastuu on Helsingillä, ja rakennuttajana toimii HKR-rakennuttaja.

”Erinomaisesti”, vastaavat sekä Suojala että Liikenneviraston projektipäällikkö Jarmo Nirhamo kysymykseen järjestelyn sujumisesta.

Molemmilta tulee myös kehuja urakoitsija Kreate Oy:lle. Töitä johdetaan ja tehdään sopivan rauhallisella mutta jämäkällä otteella. Aikataulussa ollaan, ja ongelmat on ratkaistu sujuvasti hyvässä yhteisymmärryksessä.

Sata vuotta infrarakentamiskokemusta

”Eritasoliittymän varsinaiset rakennustyöt alkoivat lokakuussa 2014. Väylät ovat ajokunnossa 27. heinäkuuta 2016”, kertoivat elokuussa työmaan vastaava mestari Timo Leskinen ja työmaapäällikkö Eemeli Torni.

Kreate-nimen takaa löytyvät tutut yritykset: Fin-Seula Oy, Insinööritoimisto Seppo Rantala Oy ja Kesälahden Maansiirto Oy. Ne yhdistivät osaamisensa keväällä 2015.

”Toimintavuosia ja osaamista on yhteensä yli sata”, toimitusjohtaja Jouni Happonen kehaisee.

”Liikevaihtoennuste tälle vuodelle on 140 miljoonaa euroa. Kivikko on toiseksi isoin hankkeemme Tampereen Ratinanrannan pohjarakennustyön jälkeen. Periaatteena on tehdä mahdollisimman paljon omilla miehillä. Ammattilaisia palkkalistoilla on 250.”

”Omia miehiä on nyt noin puolet. Sivu- ja aliurakoitsija- ja alihankkijoita on työmaalla ollut jo 121”, Leskinen tarkistaa päivitetystä listastaan.

Infrakohteessa työmaavahvuus vaihtelee isosti. Kivikossa se oli elokuussa 35, ja suurimmillaan on käyty 120:ssä.

Kehä katkaistaan talveksi

”Kivikontien valo-ohjattu tasoliittymä korvataan eritasoliittymällä. Latokartanonkaarta jatketaan. Teemme seitsemän uutta siltaa, 1,9 km melusuojauksia, 1,2 km uusia ramppeja ja 3,5 km kevyen liikenteen reittejä, parannamme alikulkuja ja joukkoliikenneyhteyksiä. Kehän yli rakennetaan puistosilta, joka yhdistää Viikin ja Kivikon ulkoilualueet”, Leskinen ja Torni esittelevät hanketta.

”Louhinnat on tehty. Viime viikolla valoimme etelänpuoleisen rampin siltakannen, pohjoispuolen melumuurien perustukset ovat valmiina ja betonielementtien asentaminen on alkamassa. Kivitöitä tehdään. Ykkösprioriteettimme on nyt puistosilta. Tuet on valettu, teemme telineitä muottitöitä ja raudoitusta varten. Kansi valetaan marraskuussa.”

Kehän yli menevien kahden ison sillan rakentamisen takia kehä katkaistaan lokakuussa. Liikenne siirtyy silloin rampeille.

Liikenteen ehdoilla

Teknisesti hanke on kokeneille infrarakentajille ns. normaalia rakentamista. He nostavatkin liikennejärjestelyt, liikenteen ehdoilla työskentelyn ja työturvallisuuden työmaan vaativimmaksi osaksi. Liikennettä ei räjäytystöiden lyhyitä katkoksia lukuun ottamatta saa keskeyttää lainkaan.

Teknistä vaativuutta Torni uumoilee tulevalta puistosillan valulta: ”Siltakannessa on käytetty kevennysputkia, joita ei vähään aikaan ole kohteissamme tehty.”

Kaukalomainen puistosilta

Puistoillan on suunnitellut Kivikon koko tie- ja rakennussuunnittelusta vastaava Ramboll Finland Oy. Nyt Liikennevirastossa työskentelevä Sami Noponen oli Rambollissa siltaa suunnittelemassa.

”Kaupungin satsauksen ansiosta sillan luonne ja rakenne muuttuivat. Yleissuunnitelmassa se oli vielä normaali kapea betoninen kevyen liikenteen silta. Tiesuunnitelmavaiheessa oli liittorakenteinen, pyöreillä pilareilla oleva maisemasilta. Rakennussuunnitelmavaiheessa maisemasilta muutettiin betoniseksi, korkealujuusbetonilla valetuista pilareista tuli muotoillut ja reunoista korkeat.”

117 metriä pitkä ja leveimmillään 21-metrinen kaukalomainen kansi valetaan paikalla. Betonikaiteiden jatkeeksi asennetaan vihreät teräsritiläkaiteet, jotka keventävät Kehältä katsottuna varsin massiivista betonirakennetta.

Kannelle tuleva osin kumpareiksi muotoiltava maamassa ja istutukset kohoavat betonireunoille. Kunhan lunta tulee, sillalla on myös latu.

Normisillasta poiketen puistosillan mitoituksessa on mukana lumikuorma, maamassat sekä niiden vettymisestä aiheutuva paino.

Arkkitehdin linjakkaiden betonitukien yläosaan ideoimista rei’istä luovuttiin. Raudoitus kävi näet ahtaaksi, vaikka päällysrakenteeseen sijoitettiin kevennysputkia.

Noponen yhtyy työmaan ennakoimaan toteutuksen vaativuuteen. Toki kevennysputkien käyttö silloissa on normaalia. Ongelmiakin on ollut. Hän korostaa, että halkaisijaltaan noin metriset putket ja niiden tuuletusputket pitää ankkuroida jämäkästi paikoilleen, jotteivät ne valuvaiheessa pääse nosteen vaikutuksesta liikkumaan.

Kehän parantaminen jatkuu

”Kehä I:n parantaminen jatkuu 2016–2018. Espoon kaupungin rajan ja Vihdintien välille rakennetaan lisäkaistat ja Hämeenlinnanväylän eritasoliittymään uusi ramppiyhteys. Kaistajärjestelyjä ja meluesteitä parannetaan. Myös joukkoliikennettä järjestellään uudelleen”, Nirhamo kertoo.

Paljon uusiomateriaaleja

 

Kivikkohankkeessa on korostettu uusiomateriaalien hyötykäyttöä. Se näkyy työmaalla, esimerkiksi rakennusten purkujätteestä ja betoniteollisuuden ylijäämämateriaalista tehdyn betonimurskeen käyttönä.

Ruduksen tekemää Betorocia on käytetty jo lähes 70 000 tonnia, kokonaismäärä noussee liki 100 000 tonniin. Etupäässä se menee tierakenteiden jakaviin kerroksiin.

”Samalla säästyy vastaava määrä neitseellistä kiviainesta sekä huomattavasti kaatopaikkatilaa”, Nirhamo toteaa.

”Kreate on myös murskannut lähes kaiken paikalta louhitun kallioaineksen rakennusmateriaaliksi. Meillä oli teltassa murskauslaitos, jossa 24 työpäivän aikana murskasimme 76 000 tonnia kiviainesta”, Leskinen kertoo.

Nirhamo kiittää uusiomateriaaleja paitsi ympäristöystävällisyydestä, myös kestävyydestä:

”Betonimurskeen tekniset ominaisuudet voivat olla jopa perinteistä kiviainesta paremmat johtuen betonimurskeen lujittumisominaisuudesta. Se pidentää betonimurskeesta tehtyjen rakenteiden käyttöikää, jolloin saadaan säästöä rakenteen elinkaarikustannuksissa.”

Myös pintamaasta ja massanvaihdosta saadusta turpeesta on työmaalla jalostettu multaa kasvualustoihin ja nurmetukseen.

Teksti Sirkka Saarinen Kuvat Ari Heinonen

The post Kehää parannetaan Kivikossa: puistosilta helmenä appeared first on Rakennustaito.fi.

Missiona tiilirakentaminen

$
0
0

Rakennusmateriaalien väliseen kilpailuun liittyvässä uutisoinnissa tiili on jäänyt taka-alalle. Sen kilpailutilanne ei ole hääppöinen. Vaikka arkkitehdit ja pientalorakentajat rakastavat tiiltä, sen käyttö rakentamisessa on viime vuosina laskenut.

Tiiliteollisuus ry ennakoi, että Suomessa myydään tänä vuonna arviolta 30 miljoonaa tiiltä, kun 2000-luvun alussa määrä oli noin 80 miljoonaa.

Tiiliteollisuus ry on kolmen Suomessa edelleen toimivan tiilenvalmistajan, itävaltalaisen Wienerbergerin sekä suomalaisten Tiilerin ja Raikkosen yhteistyöelin. Wienerberger on sulkenut Kärkölän Lappilassa toimivan tiilitehtaansa ja keskittänyt tiilien valmistuksen Kouvolan Korialle. Yhdistykseen kuulumaton Saint-Gobain Weber Oy Ab lopetti Kahi-julkisivutiilien valmistuksen Naarajärven tehtaalla.

Tuotantovolyymien laskuun on vaikuttanut rakentamisen hiipuminen Suomessa viime vuosina. Tiiltä viedään Norjaan entiseen tahtiin, mutta tiilitehtaille tärkeä Venäjän vienti on pohjamudissa. Tiiliteollisuus ry:n johtaja Jaakko Raikkonen kertoo, että parhaana vuotena itärajan taakse on viety kahdeksan miljoonaa tiiltä, mutta nyt Venäjän vienti on sukeltanut. Suomalainen tiili on Venäjällä liian kallis. Sekä koko toimialan että Loimaalla tiiliä polttavan Raikkonen Oy:n johtajana hän näkee kuitenkin pieniä merkkejä muutoksesta parempaan suuntaan:

”Kun rakentaminen näyttää muutaman prosentin kasvua, myös oman yritykseni tilanne näyttää paremmalta kuin viime vuonna. Voisin kuvitella, että kehitys on samansuuntaista myös kilpailijoilla”.

Ympäristöystävällinen mutta hankala?

Tiilen suurin ongelma ei kuitenkaan ole viennissä eikä rakentamisen volyymeissa. Kun trendinä rakentamisessa on mahdollisimman pitkälle viety esivalmistus, tiilirakentaminen koetaan hankalaksi ja kalliiksi.

”Me emme pysty viemään tiiliseinää paketissa asiakkaalle ja nostamaan tontilla pystyyn”, Jaakko Raikkonen myöntää.

Kaikesta huolimatta hän uskoo tiilen tulevaisuuteen. Kyseessähän on ylivertainen tuote, joka on hyvin ympäristöystävällinen koko pitkän elinkaarensa aikana. Tiili on kierrätettävä. Vaikka paikan päällä muurattava tiili on kalliimpi kuin muut materiaalit, tiilitalon käytön aikana saadaan hintaero hyvin pian kiinni esimerkiksi siinä, että tiilitalo ei tarvitse kallista maalaamista.

”Tiilen maine on hyvä”, Raikkonen toteaa.

Hän kaipaa tiilelle kuitenkin myös parempaa näkyvyyttä.

”Olemme kimpassa betoniteollisuuden kanssa, ja kivi tekee ikään kuin yhteistä markkinointia. Pienenä tekijänä meidän on pakko tukeutua betoniin, ja teemme sen kanssa hyvin tiiviisti yhteistyötä, mutta me emme ehkä näy niin hyvin kuin meidän pitäisi näkyä.”

Teksti Santeri Pakkanen, kuva Paula Kukkonen

Lue lisää: Kuopion Puijonlaaksossa verhotaan tiilellä viisikerroksisen asuintalon kaarevaa julkisivua: www.rakennustaito.fi

The post Missiona tiilirakentaminen appeared first on Rakennustaito.fi.


Peabin lippulaiva: toimivaa viihtyvyyttä

$
0
0

Pääkaupunkiseudulla on yli miljoonaa neliötä tyhjää toimistotilaa. Peab rakentaa samalla uutta Pitäjänmäelle ja suunnitelmissa välkkyy jopa 100 000 uutta konttorineliötä. Mistä moinen rohkeus?

Peabin lasia ja tummaa laattaa kiiltävä Ultimes Business Garden nousee hyvällä sykkeellä Helsingin Pitäjänmäen perinteiselle toimisto- ja tehdasalueelle.

Business Garden -konseptin perustus on vankka.

”Ensin hankimme tontin ja asiakkaan. Sen jälkeen suunnittelemme heidän tarpeita vastaavan toimistokiinteistön. Kaikki Business Garden -hankkeemme perustuvat tähän selkeään toimintatapaan”, kiinteistökehitysyhtiö Peab Invest Oy:n suunnittelujohtaja Peter Lindeberg kertoo.

Peab Invest Oy toimii viime vuonna Pitäjänmäellä aloitetun työmaan rakennuttajana.

Nimekäs kumppanijoukko

Suomen parhaat voimat toteuttavat monin tavoin uniikin 11 000 kerrosneliön kiinteistökokonaisuuden ensimmäisen vaiheen.

Työmaan alkutöistä, muun muassa massiivisista maarakennustöistä, vastasi Peab Infra Oy ja rakennusurakan sujuvuuden takaa oman talon rakennusyhtiö Peab Oy. Kolmas tukijalka on Peab Industri Oy, joka toimittaa työmaalle muun muassa nosturit ja valmisbetonit.

Maarakennustöissä kalliota louhittiin 45 000 kiintokuutiometriä ja työt kestivät puolisen vuotta.

Rakennuspaikka toimistotalojen välissä ja vilkkaasti liikennöidyn Vihdintien kupeessa vaatii maarakennustöiltä tarkkuutta ja ylimääräistä työvoimaa.

”Jokainen räjäytys vaati mittavan miehistön pysäyttämään liikenteen ja varmistamaan, etteivät sivulliset pääse alueelle”, Peab Infran maanrakennustöistä vastaava aluepäällikkö Jarkko Kupiainen muistelee.

Louhinta piti tehdä todella varovaisesti. Vaativuutta lisäsi vielä vieressä olevan toimistorakennuksen parkkihalliin tehty puhkaisu, jonka kautta louhittiin uudisrakennuksen maanalaisia tiloja.

”Rakensimme olemassa olevaan betonirakenteeseen teräspontista suojaseinän. Se oli aika haastava paikka”, Kupiainen sanoo.

Peab Infra hoiti koko maanrakennusprojektin omajohtoisena.

”Vastasimme omalla porukalla maarakennusprojektin kaikista vaiheista. Tämä toi projektiin joustavuutta, kun muutosten käsittely oli omissa käsissä.”

Kumppaneiden kirjo on laaja ja nimekäs. Arkkitehtisuunnittelusta vastaa Arkkitehdit Tommila Oy ja rakennesuunnittelusta Vahanen Oy. Lvia-suunnittelun takana on puolestaan Sweco Talotekniikka Oy, ja sähköpuolesta vastaa Ramboll Finland Oy. Yleisten tilojen sisustuksen on miettinyt ravintoloista, hotelleista ja risteilylaivoista tuttu dSign Vertti Kivi & Co.

Ultimes Business Garden ensimmäisen vaiheen totutuksessa on mukana koko joukko rakennusalan tuttuja nimiä kuten Betset, Rudus, Peikko ja Normek.

Joustavat tilat

Talon päävuokralaisten eli ISS Palveluiden ja Peabin pääkaupunki-

seudun henkilökunnan toiveet on huomioitu suunnittelun ja rakentamisen kaikissa vaiheissa. Tarpeet kuitenkin muuttuvat vuosien varrella, ja niiden ennakointi onkin nykytilannetta vaativampi tehtävä. Koska talon suunnittelukäyttöikä on sata vuotta, toteutuksen pitää olla äärimmäisen joustava.

Joustavuus huomioidaan jo taloteknisissä ratkaisuissa. Koska tilat voidaan muuntaa joko avoimiksi työtiloiksi tai rajata tarvittaessa tiiviiksi huoneiksi, niiden erilaiset käyttötarkoitukset ja ilmanvaihtotarpeet tulee huomioida jo suunnitteluvaiheessa. Niinpä rakennuksessa on kauttaaltaan tavallista suuremmat ilmanvaihtokanavat, joiden takaa löytyy konekapasiteettia vaativimpiinkin tarpeisiin. Kiinteistöautomatiikka huolehtii, että kaikissa tiloissa on niille optimaalinen ilmanvaihto.

Kukin kuudesta 1 300 neliön toimistokerroksesta voidaan tarvittaessa jakaa viidelle vuokralaiselle. Jokaiselle vuokralaiselle saadaan omalla kulunvalvonnalla varustettu alue sosiaalitiloineen ja minikeittiöineen. Kiinteistöön saadaan siis jopa 30 vuokralaista.

Pitkät jännevälit

”Toimistorakennuksessa tavanomaista pidemmät jännevälit on hyvä esimerkki rakenneratkaisusta, joka palvelee suurta muunneltavuutta. Olemme myös minimoineet usein paljon pinta-alaa vievät kiinteät tilat kuten välttämättömät sosiaalitilat, hormit ja tekniset tilat. Näin pääsemme mahdollisimman suureen vuokrattavaan pinta-alaan. Rakenneratkaisuissa myöskään välipohjien kapasiteetti ei lopu ihan heti kesken”, Peter Lindeberg sanoo.

Mittoina Lindebergin mainitsemat pitkät jännevälit tarkoittavat 8,1 kertaa 12,5 metrin moduulijakoa. Optimoitu runko mahdollistaa laajat avotilat ilman tilaa rajoittavia kantavia rakenteita. Seitsenkerroksisen talon kantavina pystyrakenteina on teräksisten liittopilareiden lisäksi vain kompaktit porras- ja hissikuilut.

Avarat tilat, kiinteiden tilaosien tehokas suunnittelu ja innovatiiviset tilaratkaisut mahdollistavat sen, että Ultimes Business Gardenin tilatehokkuus on parhaimmillaan noin kymmenen neliötä toimistotyöntekijää kohden. Tämä on toteutettu tinkimättä tippaakaan viihtyisyydestä.

Tilojen toimivuus ja tarkoituksenmukaisuus sekä joustavuus ovat tärkeämpiä asioita viihtyvyyden kannalta kuin valtava määrä neliöitä. Hyvä esimerkki tehokkaasta tilaratkaisusta on sisääntuloaula, joka ei ulotu kymmenien metrien korkeuksiin vaan on kahden kerroksen korkuinen.

Innovatiivisia yksityiskohtia

Moderni ja innovatiivinen ajattelu näkyy monissa Ultimes-rakennuksen yksityiskohdissa. Yksi kiintoisimpia on kattoihin asennetut lämmitys- ja jäähdytyspaneelit. Ne toimittaa lappeenrantalainen Itula, jonka ItuGraf-kattosäteilypaneelien suurimmat edut ovat energia- ja kustannustehokkuus sekä järjestelmän vedottomuudesta, pölyttömyydestä ja äänettömyydestä syntyvä käyttömukavuus.

Energiatehokkaat ja ympäristöystävälliset ratkaisut ovat tärkeä osa vastuulista ja viihtyisää työympäristöä. Ultimes Business Garden onkin alusta alkaen suunniteltu ja toteutettu LEED Platinum -tason kiinteistöksi.

”Olemme huomioineet ympäristövastuullisuuden alkaen materiaali- ja alihankkijavalinnoista päätyen materiaalien kierrätykseen ja rakennuksen elinkaarivaikutuksiin”, Lindeberg sanoo.

Käyttäjille vastuullisuus näkyy muun muassa koko rakennuksessa käytössä olevana valaistuksen ja ilmastoinnin läsnäolo-ohjauksena.

Alku isommalle

Syksyllä 2014 kalliorakennustöillä alkanut Ultimes Business Gardenin ensimmäinen vaihe valmistuu maaliskuussa 2016. Varsinaisen toimistorakennuksen lisäksi työn alla on maanalainen pysäköintirakennus, joka on tarkoitettu sekä nyt rakenteilla olevan kiinteistön että suunnitteilla olevien jatkovaiheiden työntekijöille. Kakkosvaiheen kerrospinta-ala on 9 000 neliötä.

Peabin suunnitelmissa on myös samaan kompleksiin nouseva kolmos- ja nelosvaihe, jotka tuovat

20 000 kerrosneliötä lisätilaa. Tien toisella puolella on tilaa viidennelle vaiheelle, jonka on määrä olla 11 000 kerrosneliötä. Kaikkiaan rakennusten bruttoneliöt nousevat yli 70 000 neliön.

Pitäjänmäen Ultimes-kokonaisuuden lisäksi Peab suunnittelee Matinkylän Eventes Business Gardenille jatkoa. Kaikkiaan Peabin uudet toimistokohteet nousevat 100 000 kerrosneliöön ja ylikin.

”Meillä on koko ajan uusia kohteita piirustuslaudalla”, Lindeberg sanoo arvoituksellisesti.

 

Ultimes Business Garden, vaihe 1

 

Rakennuttaja: Peab Invest Oy

Arkkitehti- ja pääsuunnittelu:

Arkkitehdit Tommila Oy

Rakennesuunnittelu: Vahanen Oy

Pohjatutkimukset: Geotek Oy

LVIA- ja SPR -suunnittelu:

Sweco Talotekniikka Oy

Sähkö- ja telesuunnittelu

sekä kiinteistöturvallisuus:

Ramboll Finland Oy

Teräsrunkosuunnittelu ja -toimitukset: Peikko Finland Oy

Yleisten tilojen sisustussuunnittelu: dSign Vertti Kivi & Co

LEED-sertifiointi ja energiaohjaus: Green Building Partners Oy

Rakennuttajapalvelut sekä LVIA-, SPK- ja sähkövalvonta: TATE-RAP Oy

Kokonaisurakoitsija: Peab Oy

Maanrakennusurakoitsija Peab Infra Oy

Betonitoimittaja: MBR

Perustusurakoitsija: LAV-Rakenne Oy

Julkisivut ja termoelementit:

Normek Oy

Mittaus: Geopen Oy

Betoniporraselementit ja pakkasbetoni: Rudus Oy

Betonielementit: Betset Oy

Elementtiasennus:

Espoon Elementtiasennus Oy

Hissit: Kone Oyj

Raudoitus: Nousujohde Raudoitus Oy

LVV – ja Jäähdytyslaiteet: Sveimik Oy

IV- ja RAU-työt:

EMC Talotekniikka Suomi Oy

Sähkötyöt: Caverion Oy

The post Peabin lippulaiva: toimivaa viihtyvyyttä appeared first on Rakennustaito.fi.

Pasilan Tripla käynnistyi

$
0
0

Euroopan suurin kaivanto tiivistyy porapaaluin. Helsingin Keski-Pasilaan rakentuu seuraavien kymmenen vuoden kuluessa kauppa-, toimisto- ja asuinkerrostalorypäs, mitä edeltää Pasilan asemanseudun massiivinen infrarakentaminen.

Keski-Pasilassa valmistellaan tulevaa talonrakennusta kaivamalla, louhimalla ja porapaaluseinin tiivistämällä puolen miljoonan kuutiometrin laajuinen kaivanto. Ensi vuonna on vuorossa Pasilan rautatieaseman perustusten vahvistaminen.

Pääkaupunkiseudun yhdyskunta- ja liikennetekninen rakenne on parhaillaan ison myllerryksen kohteena. Raideliikenteen pullonkaulaksi pitkään mielletty Pasilan alue kokee seuraavien kymmenen vuoden aikana muutoksen, jonka suuruutta kuvastaa yli miljardin euron kokonaiskustannusarvio. Noin 90 prosenttia siitä koostuu talonrakentamisesta, jonka arvioitu aloitusvuosi 2018. Tarkka starttihetki riippuu muun muassa sijoittajasopimuksista, joista kokonaisuuden rakentamisesta vastaava YIT parhaillaan neuvottelee.

Nyt on käynnissä ”vain” noin sadan miljoonan euron infrarakennusurakka, jonka toteutusta varten kokonaisuus on pitänyt olla kirkkaasti selvillä. Esimerkiksi Pasilan ratapihan kaapelisto on jo kaivettu esiin ja ripustettu muutaman vuoden ajaksi ratapihan puoleisen kaivantoseinän ”hyllylle”.

”Ilman tätä toimenpidettä porapaaluseinän teko ei onnistuisi. Kaapeleiden esiinkaivu vaati luonnollisesti suurta huolellisuutta, koska rikot vaarantaisivat junaturvallisuuden välittömästi. Myöhempää asemaremonttiakin varten kaapelit piti saada nyt esiin”, perustelee muun muassa porapaalutöistä vastaava YIT Rakennus Oy:n työnjohtaja Pekka Kivelä.

Kivelä tuli Pasilan työmaalle suoraan Länsimetron työmaalta, jonka viimeistelyn hän kertoo jättäneensä päteville kollegoille. Pasilan porapaaluseinä edustaa hänen mukaansa lajissaan tähänastisista vaativinta rakennetta, mihin mielipiteeseen YIT:n kokenut rakennuspäällikkö Pertti Kärkkäinen varauksetta yhtyy.

”Tiiviysvaatimus, jonka mukaan puoleen miljoonaan kuutioon saa tihkua vain 60 litraa vettä minuutissa, vaatii huolellisuutta. Sitten on tämä radan läheisyys ja tulevasta rakentamisesta johtuva tiukka toleranssimaailma”, Kärkkäinen luettelee.

Paalujen porausta millipelillä

Perinteinen pohjavahvistustöiden tarkkuusvaatimus on ollut pikemminkin senttimetri- kuin millimetriluokkaa. Tässä tapauksessa tiiviin kaivantoseinän muodostavien porapaalujen poikkeama sekä ulos- että sisäänpäin suunnitellusta sijainnista saa olla korkeintaan 7,5 millimetriä yhtä syvyysmetriä kohden.

”Kolmeen milliin olemme päässeet, joten toleranssien tiukkuuden aiheuttama pieni huoli on osoittautunut aiheettomaksi”, Pekka Kivelä toteaa.

Porapaaluilla, toisin kuin muilla paalutusmenetelmillä, pääsee näin pieniin poikkeamiin, koska pora läpäisee myös kivisen ja lohkareisen maaperän.

”Porapaalujen lisäksi kyseeseen olisi teknisessä mielessä voinut tulla leikkaava kaivinpaaluseinä tai kaivantoseinä. Porapaaluseinä on uusin näistä menetelmistä, mutta tehdyn kehitystyön ansiosta täysin valmis ratkaisu”, Kärkkäinen perustelee.

Paaluja on jouduttu Keski-Pasilassa poraamaan syvimmillään 33 metriin, mikä on onnistunut jatkoksetta. Paalutus etenee niin, että paalulinjalle tehdään ensin massanvaihto. Tämän jälkeen paalu tärytetään savi- ja silttikerrosten läpi hiekkamoreeniin.

Seuraava vaihe on paaluputken tyhjennys augeroimalla tai porauskalustolla huuhtomalla, minkä jälkeen paalu jatketaan poraamalla 1,5 metriä kallion sisään. Tyypillisesti on päästy noin puolen tusinan paalun porausvauhtiin työpäivää kohden. Tätä vastaavasti yhteensä 733 porapaalun asennustyö valmistuu tämän vuoden lopulla, minkä jälkeen työmaan vaativimmat työt tehdään Pasilan rautatieaseman kellarissa.

Jämeriä perustuksia ja tarkkaa turvallisuutta

Vielä ensi vuonna Keski-Pasilan jättityömaata hallitsevat infra-ammattilaiset, joiden vaativana tehtävänä on valmistaa tietä uuden kauppakeskuksen, toimistotalojen ja asuinkerrostalojen rakentajille sekä Pasilan rautatieaseman korjausrakentajille. Pertti Kärkkäinen nostaa työmaan pohjarakennustekniseksi ykköshaasteeksi nimenomaan rautatieaseman kellarissa tehtävät muutostyöt pilarivahvistuksineen.

”Vanhan aseman kellarissa joudutaan työskentelemään ahtaissa olosuhteissa. Kellarikerroksen yläpuolinen junaliikenne asettaa töille ja niiden aikataulutukselle runsaasti rajoituksia”, hän perustelee.

Jo nyt aseman pohjarakenteita on pieneltä osin vahvistettu. Pohjatutkimuksissa nimittäin selvisi, että läntisimmän raiteen alapuolinen, kaivannon itäreunan puoleinen luiska oli varmuuskertoimeltaan alle hyväksytyn. Kyseinen luiska vahvistettiin injektoimalla kevättalvella. Tämän vuoden syksyllä samalla reunalla alkavat myös porapaalutukset, joiden ensisijainen tehtävä on luonnollisesti sama kuin muillakin reunoilla: tehdä kaivannosta tiivis.

Kaivantotöissä on luonnollisesti otettava koko ajan huomioon myös työturvallisuus. Kesäkuussa paaluja porattiin Pasilan sillan alla niin, että porapaalukaluston yläosat ulottuivat siltaa pitkin liikkuvien jalankulkijoiden tasalle. Jotta uteliaat pysyisivät loitolla, työmaan aivoriihi keksi sijoittaa sillan reunaan, jalankulkuväylän ja koneiden puomien väliin, satamakontteja.

”Joka aamu viideltä siirsimme kaksi konttia jonon hänniltä jonon keulille. Näin suojaus pysyi sopivasti alapuolella rakentuvan porapaaluseinän etenemistahdissa”, Pekka Kivelä kertoo.

Kärkkäinen kehaisee, että työmaalla ei kesäkuun mennessä ollut sattunut ainuttakaan poissaoloon johtavaa työtapaturmaa.

”Virallinen MVR-mittauspistetavoite on 96 prosenttia. Siihen olemme päässeet, ja vieläkin parempaan pyrimme”, hän toteaa.

”Pilamaita” Forssaan ja Kotkaan

Koska Keski-Pasila on lähes ikiaikaisesti toiminut ratapiha-alueena, kenellekään rakentajista ei ollut yllätys, että maaperästä löytyi runsaasti myös poisvietävää pilaantunutta maata. Sen määrä oli lopulta noin kymmenen prosenttia kaivumassojen kokonaismäärästä.

Pilaantumisaste ja pitoisuudet vaihtelivat työmaan eri kohdissa maaperän ja siinä kohdin varastoitujen tuotteiden mukaan. Ongelmajätekaatopaikoille Kotkaan ja Forssaan kuljetettujen massojen joukossa on sekä ratapölkyistä liuenneiden kreosoottiyhdisteiden että muun muassa konepajatoiminnasta peräisin olleiden raskasmetallien pilaamia massoja.

Pilaantuneiden maiden kaivu ja poiskuljetus painottuu erityisesti loppuvuoteen. Silloin on käytössä myös kaivinkoneenkuljettajien työtä helpottava 3D-malli, jota käyttäen ohjaamossa on tarkka reaaliaikainen tieto, missä ruudussa juuri silloin ollaan ja kuinka paljon ja syvälti siinä kohdin tulee kaivaa.

”Työmaalla on jonkin verran välivarastointitilaa näille pilamaille. Nämä alueet on pohjustettu kemikaalinkestävällä ja tiiviiksi hitsatulla HDPE-kalvolla”, Pekka Kivelä kertoo.

Toistaiseksi kaivumassoja kuljettavat kuorma-autot, kuten muukin työmaaliikenne, voivat käyttää totuttua Veturitien reittiä. Kun työmaa etenee, nykyinen Veturitie siirretään uuteen paikkaan, ja tämänhetkisen kaivannon eteläpuolelle valmistuu liikenneympyrä.

Samalla kun kaivantotyö alhaalla etenee, ehostuu myös Itä- ja Länsi-Pasilan välinen silta. Työläin Pasilan siltakorjaustyövaiheista on uusien reunapalkkien valaminen.

”Uudet reunapalkit ovat tarpeen, koska vanhojen palkkien taipuma ylitti sallitun”, Pertti Kärkkäinen kertoo.

Teksti Vesa Tompuri, kuvat Tommi Tuomi

Keski-Pasilan Tripla pähkinänkuoressa

• Sisältö: Pasilan rautatieaseman saneeraus, kauppakeskus, toimisto- ja asuinrakennuksia, Pasilan uuden sillan rakentaminen ja vanhan sillan perusparantaminen

• YIT:n omarahoitteinen hanke, johon sisältyy KVR-urakoiden osia HKR:lle

• Kustannusarvio: runsas 1 miljardi euroa

• Pääurakoitsija: YIT Rakennus Oy.

• Pääsuunnittelu: Arkkitehdit Soini & Horto Oy

• Käynnistyy 2016 lopulla, valmistuu 2020-luvulla

Esivaiheena” kaivannon teko

noin 100 miljoonan euron infrarakennusurakka

• Pääurakoitsija: YIT Rakennus Oy

Infrarakennusurakan haasteet:

  • Tiiviin porapaaluseinän rakentaminen (yhteensä 730 paalua, maksimisyvyys 33 metriä)

  • Pasilan rautatie- aseman perustusten vahvistaminen

  • Alueen työmaalogistiikka

The post Pasilan Tripla käynnistyi appeared first on Rakennustaito.fi.

Asemasilta ehostuu vilskeen keskellä

$
0
0

Helsingin Ylä- ja Ala-Malmin yhdistävä silta sekä sen viereinen asematerminaali ovat olleet kesän ja syksyn ajan massiivisen remontin kohteena. Työt on saatava hoidetuksi minimiaikataulussa, minkä vaikeusastetta radan läheisyys lisää.

Korjausrakennustyömaa tuottaa tunnetusti yllätyksiä, oli kyseessä talonrakennus- tai infrakohde. Käynnissä oleva Malmin ylikulkusilta- ja terminaaliremontti ei tee tästä poikkeusta, vaikka rakenteet ovat siinä määrin uusia, että kaikki alkuperäispiirustukset ovat visusti tallella.

“Kuntotutkimuksessa tehdyistä havainnoista oli toki hyötyä, mutta urakoitsijan näkökulmasta kuntotutkimukset eivät ole riittävän perusteellisia todellisia mittoja ja rakenteita koskevan tiedon varmistamiseksi”, kertoo urakkaa toteuttavan Kreate Oy:n työpäällikkö Matti Rekilä.

Siltojen kuntotutkimukset ovat eri tavalla vaativa laji kuin taloja koskevat tutkimukset. Silloissa pienipiirteisiä rakenneyksityiskohtia on suhteellisesti vähemmän, eikä rakennusfysiikka ole vastaavalla tavalla merkittävä osa-alue kuin taloissa. Toisaalta siltojen kuntoa arvioitaessa korostuu rakenteiden mekaniikan ymmärtäminen sekä tarve kyetä arvioimaan vanhojen rakenteiden lujuusopillista kapasiteettia.

“Tutkimuksissa saa näytteitä ottamalla suhteellisen varmaa tietoa betonin kunnosta, niin myös Malmin kohteessa. Sen sijaan näkymättömiä rakenteita koskevien vanhojen suunnitelmien ja toteutuksen vastaavuus on jokseenkin mahdotonta selvittää etukäteen kohtuukustannuksin. Myöskään päällysteen alapuolisen betonikannen muotoa ei voi luotettavasti selvittää purkamatta rakenteita”, toteaa Malmin sillan kuntotutkimuksen laatinut projektipäällikkö Markku Äijälä A-Insinöörit Oy:stä.

Säilyvämpää betonia

Malmin asemasilta valmistui alun perin vuonna 1970, ja sitä on sittemmin laajennettu kolmeen otteeseen, viimeksi 1990-luvulla. Ikääntymistä on ollut omiaan lisäämään runsas maantiesuolaus, kuten Helsingissä nollan celsiusasteen molemmin puolin “sahaavissa” talviolosuhteissa on tapana. Liukkauden torjuntaan käytetyn natriumkloridin taipumus vaurioittaa betoniraudoitteita on ollut tiedossa jo pitkään, mutta ongelman vakavuuteen havahduttiin vasta 1990-luvun lopulla, kun tietämys rakenteita heikentävistä mekanismeista, kuten pakkasrapautumisesta ja karbonatisoitumisesta syveni. Karbonatisoituminen kuvaa mekanismia, jossa betonin pH alenee rakenteeseen tunkeutuvan hiilidioksidin vaikutuksesta ja joka johtaa raudoitteiden korroosioon.

Nykyään karbonatisoitumista pyritään hidastamaan esimerkiksi tekemällä pintabetonista tiiviimpi. Se onnistuu esimerkiksi muottikankaan avulla. Samalla kloridipitoisen veden tunkeutuminen betoniin hidastuu

Kankaat ovat kehittyneet sitten vuosituhannen vaihteen. Alkuvaiheessa ne olivat hankalahkot asentaa niin, ettei kankaaseen synny ryppyjä”, kertoo työmaan vastaava mestari Reijo Piirainen.

Nyt tehtävässä siltakorjauksessa on uusittu betoniset sillan reunapalkit ja siltakaiteet. Nämäkin työt on tehty pääosin öiseen aikaan, jotta sillan alittavien junien liikennöinnille ei aiheudu töistä johtuvia vaaratilanteita.

Sillan reunan betonirakenteiden lisäksi muun muassa asematerminaalin betoninen ajorata uusitaan. Terminaalin betonirakenteiden kuntoa ei tutkittu meneillään olevan korjaushankkeen suunnitteluvaiheessa, ja kyseisen rakenteen heikohko kunto yllätti työmaan. Tämä työ oli kiireellisyysjärjestyksessä kärjessä, koska Kehä I:n suuntainen Helsingin uusi Jokeri-bussireitistö tuli käyttöön kuluvan vuoden kesällä.

Samaan aikaan olemme koko ajan vieneet siltakorjausta eteenpäin. Erityisen suuritöinen osuus on ollut terminaalisillan betonipäällysteen uusiminen, koska paikoin vanha päällyste oli todella huonossa kunnossa”, Matti Rekilä kertoo.

Muotoiluvalu säästää aikaa

Koska Malmin asemantienoo on liikenteellisesti vaativa työmaa, jokainen kokonaisaikataulussa säästettävä päivä on eduksi sekä hankkeen osapuolille että alueella liikkuville kaupunkilaisille. Alle vuoden kestoisella työmaalla esimerkiksi betonin kuivumisajat ja keinot niiden minimoimiseksi ovat ensiarvoisen tärkeitä seikkoja.

Asemasillan kannesta uusitaan kauttaaltaan vedeneristykset ja kantavan betonirakenteen yläpuoliset pintarakenteet. Kantava laatta raudoituksineen oli päässyt niin huonoon kuntoon, että kannen uusiminen oli aloitettava rapautuneen betonipinnan poistavalla vesipiikkauksella.

Vesipiikkauksen jäljiltä vanha laattapinta jäi niin röpelöiseksi, että vanhan valun päälle oli ennen uusien vedeneristysten asentamista pintaan valettava muotoiluvalu. Tähän erikoistuneella Suomen Rakennelujitus Oy:llä on toistaiseksi ainoana Suomessa tähän varta vasten kehitetty resepti.

“Toista tuhatta versiota tuli vuosituhannen vaihteen tietämissä kokeiltua. Lopulta löytyi ratkaisu, jonka idea on se, että suurin osa betonimassan sisältämästä vedestä tulee käytetyksi sementin hydrataatioreaktiossa, eikä vettä näin ollen tarvitse haihduttaa aikaa vievästi ilmaan”, kertoo keksinnön isä Ville Vanamo.

Työpäällikkö Matti Rekilän arvion mukaan työmaalla käytettävän muotoiluvalun ansiosta betoni on eristettävissä 3–4 päivän kuluttua, kun perinteisesti tähän on tarvittu kaksi viikkoa. Rakennusalalla on toisaalta enemmän kuin tarpeeksi kokemuksia liian lyhyistä kuivumisajoista, mutta tässä kuivumisajasta tinkimiseen on Rekilän mukaan hyvät perusteet.

Työmaan kannalta on tärkeätä myös se, että menetelmä on SILKO-hyväksytty. Ilman tuota hyväksyntää menetelmän soveltaminen ei todennäköisesti onnistuisi”, Rekilä toteaa.

Muotoiluvalussa käytettävä betoni on itsetiivistyvää laatua. Noin 30 millimetrin paksuinen valu asennetaan käsityönä. Hintaa komeudelle ohuudesta huolimatta kertyy, sillä muotoiluvalumassan kuutiohinta on noin kolminkertainen tavanomaiseen betonimassaan nähden.

Teksti Vesa Tompuri, kuvat Arto Wiikari ja Vesa Tompuri

The post Asemasilta ehostuu vilskeen keskellä appeared first on Rakennustaito.fi.

100 v sitten

$
0
0

Vammaskosken siltarakennus.

Rakennustaito 14/1915

Hiljakkoin on valmistunut Vammaskosken poikki Vammalan kauppalan (Tyrvään kirkonkylän) kohdalle rakennettu muhkea kivinen siltarakennus, jota kuvamme esittää. Sillan on ennen laadittujen ehdotuksien perusteella lopullisesti suunnitellut insinööri J. V. Leinonen. Sen muodostaa 6 kaarta, joiden kunkin jänneväli on 15,40 m. Kannatuspilarien paksuus holvikaarien kannan kohdalla on 2,20 m. Kannen leveys on 7,20; suojuskaiteiden pylväiden väliltä 6 m. Ajotie on sepelistä. Rakennusaineena on sementtilaastimuurauksen kera käytetty harmaata graniittia, jota on saatu n. 7 km ajomatkan takaa. Pilarien perustukset ovat lasketut betonista.

Sillan ottivat urakalla rakennuttaakseen siltarakennusmestari Valle Antila ja kauppias F. S. Riska, 209,500 mkn hinnasta. Alkuperäinen kustannusarvio nousi 220 tuhanteen. Urakoitsijat saivat lisäkorvausta muutamien pilarien paaluttamisesta ja etelänpuoleisen rautamuurin kallioon saakka rakentamisesta, jotka eivät sisältyneet alkuperäiseen suunnitelmaan, yhteensä noin 18,000 mkaa. Sodan aiheuttaman kalliin ajan takia urakoitsijoille myönnetyn korvauksen y.m. pienempien menojen kanssa nousee koko kustannus n. 240,000 mkaan. Valtio kustansi piirustukset, työnvalvonnan ja osan työkaluista ja -koneista.

Siltaa ryhdyttiin rakentamaan jouluk. 1913 ja on urakoitsijain työnjohtajana v. 1914 alusta alkaen loppuun saakka toiminut rkmest. H. Hj. Huhtanen, ensimmäisen talven ajan myöskin rkmest. K. O. Nikander. – Valtion puolesta on työtä paikalla valvonut tie- ja vesirakennust. ylihallituksen III l. rkmest. T. K. Nuutinen.

The post 100 v sitten appeared first on Rakennustaito.fi.

Hissitorni hillitsee huojuntaa

$
0
0

Korkeassa rakentamisessa on lukuisia erityishuomiota vaativia kohtia. Kymmenet terästangot ankkuroivat REDIn peruskallioon.

”Rakennesuunnittelussa on varmistettava ennen muuta stabiliteetti. Esimerkiksi asumismukavuus taataan pitämällä rakennuksen vaakaliikkeet ja dynaamiset vaikutukset riittävän pieninä”, kertoo projektipäällikkö Veikko Leino Sweco Rakennustekniikka Oy:stä, joka vastaa SRV:n REDIn rakennesuunnittelusta Kalasatamassa Helsingissä.

REDIn kahdeksan tornia ovat ensimmäiset korkeat rakennukset Suomessa. Niistä kookkain yltää 133 metriin ja siinä on 35 kerrosta.

Tornin jäykistäminen hoidetaan sen keskelle sijoitetulla jykevällä ydinkuilulla, jonka sisälle tulee hissejä, portaita ja hissiauloja.

”Ydinkuilulle ei ollut vaihtoehtoa, koska kyse on hybridirakennuksesta, jossa asuin-, liike- ja pysäköintitilat ovat päällekkäin. Näillä toiminnoilla on hyvin erilaiset vaatimukset rakenneratkaisun suhteen.”

Samanlaista jäykistysratkaisua on käytetty muun muassa Länsi-Euroopan korkeimmassa rakennuksessa The Shardissa Lontoossa.

Ydinkuilu on ainoa vaihtoehto

Suunnitteluvaiheessa torneille tehtiin tuulikokeet Aalto-yliopiston tuulitekniikkatunnelissa.

”Mallintamisessa huomioitiin myös rakennusaikana tapahtuvat muutokset tuuliolosuhteissa. Tornit rakennetaan yksitellen, ja ne vaikuttavat toisiinsa huomattavasti.”

Ydinkuilun erikoisbetonista valetut seinämät ovat noin 10 metriä leveitä. Jälkijännitetystä teräsbetonista valettujen seinämien paksuus on alhaalla 35 senttimetriä ja ylimmissä kerroksissa 22 senttimetriä.

”Jos tornit koostuisivat pelkästään asunnoista, jäykistämisen voisi ratkaista väliseinien ja julkisivujen avulla.”

REDIssä ydinkuilut on kiinnitetty peruskallioon liki 20 ankkurilla, jotka ovat erikoislujasta teräksestä valmistettuja, 36 millimetriä paksuja tankoja. Kun ankkurit on porattu kallioon kymmenen metrin syvyyteen ja kiinnitetty juotosbetonilla, ne jännitetään ja liitetään ydinkuilun alaosan seinämiin.

Tuuli karsii detaljeja

”Vesi sataa lähes vaakatasossa ja valuu julkisivua pitkin. Siksi kevyiden elementtien liitostekniikalle on asetettu kovat vaatimukset.”

Tuulen aiheuttamaa äänihäiriötä minimoidaan julkisivujen detaljoinnin tarkalla suunnittelulla. Julkisivujen tuuletusraot katkaistaan samasta syystä määrävälein.

Kattoterasseille saadaan suojaisia oleilupaikkoja rakenteiden kuten lasikaiteiden ja pergoloiden avulla.

Torneilta vaaditaan kahden tunnin paloluokkaa. Aikaa tarvitaan, koska pelastustyön vaativuus kasvaa kerrosten mukana.

Tornien paloturvallisuus varmistetaan riittävillä suojabetonikerroksilla, palonsuojamaaleilla ja muilla teräsrakenteiden palonsuojauksilla sekä osastoinneilla.

”Rakentamisen toleranssit ovat poikkeuksellisen tarkat rakennusten pystysuoruuden varmistamiseksi.”

Korkealla työskentely on haaste työturvallisuudelle, mikä otetaan huomioon jo rakennesuunnittelussa.

Jatkuvaa riskianalyysiä

Helsingin kaupungin rakennusvalvontavirasto teki korkean rakentamisen rakennustapaohjeen muutama vuosi sitten, kun ensimmäiset tornit tulivat näköpiiriin. Ohje koskee yli 16-kerroksisia rakennuksia.

”Kun Kalasataman ensimmäisistä torneissa saadaan kokemuksia, rakennustapaohjetta päivitetään”, kertoo sen laatimiseen osallistunut yksikön päällikkö Risto Levanto rakennusvalvontavirastosta.

Hän pitää jatkuvaa, riittävän laajaa riskianalyysiä tärkeimpänä asiana korkeassa rakentamisessa. Se kattaa kaikki tekniikka-alueet huomioiden sekä organisaation että tekniikan riskit. Korkea rakentaminen on aina rakennusvalvonnan erityismenettelyn piirissä.

”Sekä suunnitelmien että työn toteutuksen säännöllinen, ulkopuolinen tarkistus on välttämätöntä. Tarkistuksia on hyvä tehdä kriittisissä paikoissa, esimerkiksi jäykistävien rakenteiden liitoksissa.”

Levanto uskoo Kalasataman tornien onnistuvan suunnitellulla tavalla, koska jo rakennustapaohje edellyttää tiukkoja pätevyysvaatimuksia suunnittelijoille ja työnjohdolle.

”Seuraan suurella mielenkiinnolla projektia. Huippuammattilaisten kanssa on helppoa tehdä yhteistyötä.”

Teksti Riitta Malve, kuva Juhani Mattila/ Piirtopalvelu Rautio Oy

Kuvateksti: 1. Ydinkuilu 2. Hissit, portaat 3. Ankkurit 4. Julkisivuelementit 5. Suojarakenteet

The post Hissitorni hillitsee huojuntaa appeared first on Rakennustaito.fi.

Hometohtorin klinikka

$
0
0

Höyrysulku eristeen sisässä

Höyrysulku on monen rakentajan koetinkivi, sillä sen huolimaton työ kostautuu isona vahinkona ja ennen kaikkea ikävänä kosteus- ja homevauriona.

Lämmöneristyksen perustehtävä on muodostaa huonetilojen ympärille lämpöä eristävä rakennuksen vaippa, jotta tilojen lämpötila voidaan pitää sopivana mahdollisimman vähällä energianhukalla. Eristämisen ominaisuuksia määrittävät lähinnä rakenteen lämmöneristyskerroksen paksuus ja tyyppi, rakenteen tiiveys ilmavuotoja vastaan, ja rakenteen kosteustekninen toiminta.

Ulkoseinän eristeen lisäksi on tärkeää olla ilmatiivis höyrysulku rakenteen sisäpuolella heti pintaverhouksen alla. Mitä paksumpi lämpöeriste seinässä on, sitä tiiviimpi on oltava höyrysulku, joka estää sisäpuolisen kosteuden pääsyn eristekerrokseen. Höyry- sulkuun tulee työnaikaisia reikiä, ja läpivientien kuten sähkörasioiden tiivistäminen höyrysulkuun epäonnistuu.

Höyrysulun tiiveyden kannalta sen asentaminen 50 mm:n syvyyteen eristekerrokseen on ajatuksena hyvä, jolloin vältytään esimerkiksi sähkörasioiden ja muiden sisäverhouksen epäjatkuvuuskohtien kuten taulun kannattimien yms. höyrysulkuun tulevien reikien vuodoilta. Mutta tässä piilee vaara talvirakentamisen aikana, jos työmaan kosteudenhallinta ei ole kunnossa.

Höyrysulun tarkoitus on olla täydellisen tiivis. Sen läpi menevät levyjen kiinnitykset ja muut lävistykset eivät saa vaikuttaa rakenteeseen. Höyrysulkuna on käytettävä riittävän paksua muovia, joka on oltava SFS-hyväksyttyä laatua.

Ulkoseinä, jossa höyrysulku on 50 mm eristeen takana toimii vielä eristeen ”sisällä” hyvin normaaleissa olosuhteissa. Talvella voi olla pakkasta jopa –20 °C, eikä kondenssia ilmene höyrysulussa, jos sisäilman suhteellinen kosteus on alle 60 % RH (suhteellinen kosteus).

Kuitenkin on huomioitava, jos jostain syystä sisäilman suhteellinen kosteus nousee yli 60 % RH, kondenssiriski kasvaa oleellisesti.

Kondenssiriski työmaaolosuhteissa

Työmaan kosteudenhallinta talviolosuhteissa on erittäin tärkeä osaamisalue hyvässä rakentamisessa. Vanhemman mestarin on osattava paimentaa nuorta ja uutta sukupolvea talvirakentamisessa – siinä on aidosti osattava eikä arvattava.

Työmaalla kosteus nousee herkästi yli 60 % RH, ja silloin tässä seinämallissa kosteuskondenssin vaara on todennäköinen.

Grafiikassa on esitetty seinärakenne, jossa eristettä on 200 + 50 mm. Höyrysulkuna 0,2 mm. muovi. Reunaehdot tarkastelulle, ulkona pakkasta –15 °C ja RH 90 %, sisällä 18 °C ja RH 70 %.

Lämpötila muovin pinnassa eristeen kohdalla on noin 11 °C ja vuorokausikondenssi noin 42 g / m².

Jos tilannetta tarkastellaan runkotolpan kohdalla, on lämpötila muovin pinnassa n. 3,4 °C ja kondenssi on erittäin rajua.

Grafiikassa ei ole esitetty sisäverhousta (levytystä) siksi, että käytännössä ainakaan työmaaolosuhteissa sisälevy ei ole tiivis. Sähkörasioiden läpivientejä ei ole tiivistetty eikä muitakaan sisäverhouksen läpivientejä. Se on ollut koko tämän rakenteen idea, että höyrysulku olisi tiivis, mutta sisäverhous ei.

On muistettava, että tarkastelu on suuntaa antava, mutta näin asia käytännössä tapahtuu. Kuva on todellisesta tilanteesta, ja siitä tämä tarkastelu on myös lähtöisin.

Talvirakentamisen kolme muistisääntöä:

  • Työmaan sisäilman suhteellinen kosteus talviolosuhteissa on pidettävä alle 60 % RH. Muutoin voi tarkastelun kohteena olevaan seinärakenteeseen muodostua kosteusvaurio jo rakennusvaiheessa.

  • Sisäpuolinen 50 mm eriste kannattaa asentaa vasta sen jälkeen kun sisäilman suhteellinen kosteus on varmasti alle 60 % RH.

  • Tarkasta aina ennen eristämistä höyrysulun tiiveys ja paikkaa mahdolliset reiät. Näin estät mahdolliset kondenssiriskit paksussa lämmöneristyskerroksessa koko sen elinkaaren aikana, vähintään 50 vuotta.

Teksti Hometohtori

The post Hometohtorin klinikka appeared first on Rakennustaito.fi.

Lainsäädäntö nykyaikaan

$
0
0

Asbestia on käytetty rakentamisessa eristeissä, tasoitteissa, saumauslaasteissa, maaleissa, liimoissa, rakennuslevyissä, ilmastointikanavissa, muovimatoissa sekä vesikatto- ja julkisivumateriaaleissa.

Runsaimmillaan asbestin käyttö Suomessa oli 1963–1979, ja luvanvaraiseksi purkutyö tuli 1988. Asbestipitoisten tuotteiden valmistus ja käyttö on kielletty 1994.

2016 alussa astuvat voimaan asbestipurkutyölupaa tarkentavat säännökset, ja toimilupaa koskeva sisältö siirtyy lain tasolle. Purkutyön työturvallisuus nykyaikaistuu, vaikka asbestipurku tapahtuisi ennen varsinaista korjausrakentamista. Lakiin on keskitetty asbestipurkutyölupaa ja työntekijöiden pätevyyttä koskevat säännökset sekä sisällytetty säännökset luvanhaltijoita sekä asbestipurkutyöntekijöitä koskevista rekistereistä.

Vanhat valtuutukset historiaa

Asbestipurkutyö edellyttää lupaviranomaisena toimivan työsuojeluviranomaisen myöntämää lupaa. Sen myöntämisen edellytykset vastaavat suurelta osin nykyistä valtuutusta.

Hakuvaiheessa luvanhakijan ei tarvitse esittää selvitystä käytettävissään olevien asbestipurkutyöntekijöiden pätevyydestä tai heidän terveytensä sopivuudesta. Sen sijaan asianmukaisen huoltotilan oleminen hakijan käytettävissä tulee nimenomaisesti luvan myöntämisen edellytykseksi. Vaatimus on käytännössä sisältynyt jo nykyisiin myöntämisedellytyksiin.

Luvanhakijalta edellytetään myös, että on luvanvaraiseen toimintaan sopiva. Näin varmistuu, että luvan peruuttamisen jälkeen ei voisi välittömästi saada lupaa uudestaan. Samalla ehkäistään luvan myöntäminen sellaisille, jotka eivät ole luvanvaraiseen toimintaan sopivia. Peruuttamisen edellytyksiä on täsmennetty.

Rekisteröinti vaaditaan

Asbestipurkutyöluvat, pätevät työntekijät ja itsenäiset työnsuorittajat rekisteröidään työsuojeluviranomaisen ylläpitämään pätevien rekisteriin, josta lupaviranomaiset voivat rekisteröitävän suostumuksella luovuttaa tietoja.

Tietoja on suunniteltu levitettäväksi julkisen tietopalvelun kautta, mutta hanke ei oikein etene. Palvelu tukisi harmaan talouden vastaista toimintaa ja palvelisi luvanhaltijoitakin, jotka saisivat sen kautta yhteystietonsa asiakkaiden tietoon.

Pätevyysvaatimukset eivät muutu. Asbestipurkutyöhön käytettävältä työntekijältä ja itsenäiseltä työnsuorittajalta edellytetään soveltuvaa ammattitutkintoa tai sen osaa. Yritysten kannalta on merkittävää, että asbestipurkutyömaa on yleensä yhteinen rakennustyömaa rakennustyöasetuksen määräyksin.

”Toimiluvan menettämisperusteiden selkeytyminen on parannus. Oma ongelmansa on työsuojeluvalvonnan epätasaisuus ja yksittäiset tulkinnat, jotka eivät aina tunnista asbestikartoitusten merkitystä ja eri osapuolten tehtäviä ja velvollisuuksia turvallisen työn aikaansaamisessa”, arvioi uudistamistyöhön osallistunut Rakennusteollisuus RT ry:n erityisasiantuntija Reijo S. Lehtinen.

Lisäksi huoltotilojen käyttöönottamiselle on oltava asiakirja tilan puhtaudesta, mikä edellyttää runsaampaa pölymittausta silmämääräisten tarkastelujen ja mittausten sijaan.

Nyt työnjohtajien ja työntekijöiden tuleekin kaivaa esille vanhat asbestitodistukset tai mennä kurssille, jos aikoo päästä pätevien henkilöiden rekisteriin ja jatkossa työskennellä purkutyömaalla.

teksti Risto Pesonen, kuva Shutterstock

osa 5/6 Tässä tietoiskusarjassa käsitellään ajankohtaisia rakentamismääräyksiä.

The post Lainsäädäntö nykyaikaan appeared first on Rakennustaito.fi.


Koverharin terästehdas on pian palasina

$
0
0

Suomalaisen teollisuuden rakennemuutoksen karua kertomaa saa kuulla harva se päivä. Vielä karumpaa on nähdä kokonaisen terästehtaan purku. Rakennustekniikan näkökulmasta massiivinen purku on erittäin vaativaa työtä, jonka hallitsevat harvat.

Vielä neljä vuotta sitten Ovakon terästehdas Hangon Koverharissa pyöri lähes täydellä käyttöasteella 600 hengen voimin. Kolme vuotta sitten tehdas ajautui konkurssiin, eikä tuotannon jatkajaa löytynyt. Tämä johti päätökseen purkaa koko tehdas yli vuoden kestävällä purku-urakalla.

”Niin murheellisia kuin nämä alasajot ovatkin, alallemme tällaiset tapaukset tuovat kasvua. Teollisuuden purkutöiden lisäksi myös asuinkerrostalojen purut näyttävät olevan voimakkaassa kasvussa”, kertoo Koverharin purkutyömaan vastaava mestari Raimo Lehtimaa Delete Finland Oy:stä.

Yli 20 vuoden ajan purkutöitä tehnyt Lehtimaa kertoo oppineensa erikoisalansa pelkästään työmailla. Niin tekniikat kuin ansaintalogiikka poikkeavat hänen mukaansa rakentamisesta ja korjausrakentamisesta täysin. Jos purettavien metallien ja muiden materiaalien kierrätystä ei saada järjestymään, urakka väistämättä epäonnistuu taloudellisesti.

”Urakan kannattavuus on suurelta osin kiinni kaupoista, joita urakan aikana ja jo ennen urakkaa tehdään. Nyt metallien markkinahinnat ovat alhaalla, mikä tekee kannattavuusyhtälöstä vaikean”, Lehtimaa sanoo.

Tekniikan merkitys on hänen mukaansa ennen kaikkea siinä, että pätevä ammattilainen osaa valita ja tarvittaessa hankkia juuri sopivat koneet kuhunkin kohteeseen. Lisäksi tarvitaan osaava purkukoneen kuljettaja, joka ymmärtää, mihin ja miten purkutoimenpide tulee kohdistaa, jotta tulos on toivottu.

”Jos ei ymmärrä, miten voimat rakenteessa siirtyvät, työ etenee hitaasti ja koneita kuluttavasti. Tälläkin alalla koneita tulee käyttää vain siihen tarkoitukseen, mihin kukin niistä on suunniteltu”, Lehtimaa muistuttaa.

Betoni irtoaa terästä helpommin

Koverharin terästehtaan viime maaliskuussa käynnistynyt työmaa jatkuu ensi vuoteen. Syys-lokakuussa oli vuorossa raaka-ainevaraston purku, minkä jälkeen päästiin käsiksi itse tuotantorakennuksiin. Niiden yhteydestä tosin purettiin jo kesällä sähkösuodattimia.

Koverharin rakenteista pitää purkaa yhteensä noin 20 000 tonnia betonia, teräsrakenteita yli 30 000 tonnia. Etenkin betonia purettaessa purkukoneen kuljettajankin on ymmärrettävä, missä järjestyksessä työssä tulee edetä.

Jos on tilaa, rakenteita voi myös kannattaa kaataa. Se on kuitenkin mielekästä vain silloin, kun on perusteltua olettaa, että kaatuessaan rakenneosia myös hajoaa. Muussa tapauksessa purku voi kaatamisen seurauksena vain vaikeutua. Sama pätee räjäytyksiin: paukku kannattaa ladata purkutyömaalla vain, mikäli näin saadaan purkutyötä tehostettua.

”Tällä työmaalla käytämme pääasiassa metallipurkuun soveltuvia työkaluja, kuten suuria hydraulisia metallileikkureita, hydraulisia iskuvasaroita ja pulverointilaitteita sekä toisaalta polttoleikkausta. Viime mainittu soveltuu nimenomaan teräsrakenteille, joita tässä kohteessa on epätavallisen paljon”, Lehtimaa sanoo.

Teräkselle on jo urakoitsija löytänyt hyvät markkinointikanavat. Kesäkuun alussa Koverharin satamasta lähti ensimmäinen laivalastillinen purkumetalliromua. ”Juoksevien asioiden hoitajaksi” itseään luonnehtiva rakennusinsinööri Alexandra Forsén kertoo toisen laivalastillisen käyvän todennäköisesti vielä tämän syksyn aikana. Mitä ja paljonko teräsromua työmaalta vielä lähtee kierrätykseen, ja löytyykö toimintakuntoisille laitteille vielä jatkokäyttöä, josta potentiaalinen käyttäjä suostuisi maksamaan?

”Ensimmäinen ruumallinen koostui runsaasta 8 000 terästonnista. Purettava betoni puolestaan päätyy täältä betonimurskeeksi sen jälkeen, kun raudoitus on ensin purettu”, Forsén kertoo.

Raudoituksen purku on tällä työmaalla tavallista kinkkisempi tehtävä etenkin raaka-ainevaraston vanhoissa ja tiheään raudoitetuissa siiloissa. Kokeneen purkutyöntekijän tulee ymmärtää betonirakenteesta ainakin se, missä kohdin raudoitukset pääosin sijaitsevat ja aloittaa sitten purkutyö sieltä, missä raudoitusta on vähiten.

Toisaalta teräsrakenteet ovat sillä tavoin vaativia, ettei niitä yleensä saa iskemällä hajalle. Tällöin on turvauduttava metallileikkureihin, polttoleikkauksiin ja peitsauksiin. Tärkeää on kuitenkin saada rakenneosat purkamisen jälkeen kiertoon. Koverharin noin 30 000 metallijätetonnista noin 95 prosenttia on terästä, loput pääosin kuparia.

Kuparia on pääasiassa kaapeleissa, joissa kulki sähkövirta pitkään työmaan aikana.

”Virtapiirit kytketään pois vaiheittain, koska ostajaehdokkaat haluavat nähdä laitteet toimintakuntoisina. Täällä on tehtaan hyvin tunteva sähkömies siihen saakka varmistamassa sähköturvallisuutta”, Lehtimaa kertoo.

Osaamista oltava koko työmaalla

Delete Group on viime vuosina kasvanut alansa selvästi suurimmaksi urakoitsijaksi Suomessa, ja sillä on toimintaa myös Ruotsissa. Ala on investointivaltainen, sillä kalusto on kallista. Pelkällä vakavaraisuudella ei kuitenkaan pärjää, sillä koneiden kuntoa on vaalittava huolella.

Hyvin hoidettu ja huollettu kone kestää käytössä riittävän pitkään, jotta investointi maksaa itsensä takaisin. Asiantuntematon käyttö eli väärä konevalinta kohteeseen kääntää taloudellisen yhtälön päinvastaiseksi. Tämä on kiinni sekä työmaajohdosta että itse purkutyösuorituksesta.

”Kyllä tämä on äärimmäisen vaativaa työtä, oli kyse sitten työvaiheiden suunnittelusta tai raa’asta purkutyöstä. Koneen ohjaamossa ei todellakaan pärjää rutiinilla, vaan on koko tarkasti mietittävä, mitä on tekemässä. Osaaja ja osaamaton erottuvat heti. Tapaammekin joskus todeta, että valelääkäri voi toimia vuosia, mutta valekuski jäisi kiinni muutamassa tunnissa”, Lehtimaa letkauttaa.

Omaa osaamistaan hän ei halua selvästikään liikaa korostaa, mutta muistuttaa pitkän kokemuksen eduista. Syntyy vertailukohtia, mikä auttaa valitsemaan kaluston oikein ja hinnoittelemaan työnsä oikein.

Koverharin työmaata Lehtimaa pitää sekä vaikeana että helpohkona. Vaativaa on teräsrakenteiden runsaus, ja helpottavana tekijänä taas on vähäinen muu toiminta ympäristössä. Viime mainitusta syystä kaupungeissa tehtävät purkutyöt ovat selvästi vaativampia.

”Toisaalta kohde voi olla vaativa myös rakenteellisista syistä. Esimerkiksi vanha sellutehdas, jonka rakenteet saattavat olla heikentyneet, on arvaamaton purettava. Sellaisella työmaalla myös turvallisuus korostuu poikkeuksellisella tavalla”, Lehtimaa muistuttaa.

Teksti Vesa Tompuri, kuvat Kari Hautala

The post Koverharin terästehdas on pian palasina appeared first on Rakennustaito.fi.

Suomen laajin peruskorjaushanke

$
0
0

Itsenäisyyden satavuotisjuhlaistunto pidetään vuonna 2017 peruskorjatussa Eduskuntatalossa. Eduskunnan suojellun päärakennuksen ja lisärakennusten talotekniikka, sisäolosuhteet, turvallisuus ja esteettömyys saatetaan mahdollisimman lähelle nykyvaatimusten tasoa.

Lisäksi kaikki pinnat ja kalusteet saneerataan ja osin restauroidaan. Kun mukaan lasketaan myös uusien maanalaisten tilojen rakentaminen, peruskorjauksen kokonaiskustannukset ovat viimeisimmän kustannusarvion mukaan 272 miljoonaa euroa.

Vuoden 2017 syksyllä ennen kuin Suomi joulukuussa viettää satavuotisjuhliaan, eduskunta pääsee palaamaan Sibelius-Akatemiaan rakennetuista väistötiloista peruskorjattuun Eduskuntataloon. 1931 valmistuneen arkkitehti J. S. Sirénin suunnitteleman ja Helsingin Arkadianmäellä sijaitsevan päärakennuksen peruskorjaus kruunaa 2007 käynnistyneen eduskunnan kiinteistöjen ja myöhemmin valmistuneiden laajennusten peruskorjauksen, jonka yhteydessä on rakennettu myös uusia maanalaisia tiloja.

Peruskorjauksen ulkopuolelle jäi vain vuonna 2004 valmistunut arkkitehti Pekka Helinin suunnittelema eduskunnan lisärakennus eli Pikkuparlamentti.

”Kymmenen vuoden aikana peruskorjattavien eduskunnan kiinteistöjen kokonaispinta-ala on noin 100 000 bruttoneliötä”, hankkeen projektinjohtajana toimiva eduskunnan kiinteistötoimiston apulaistoimistopäällikkö Hannu Peltonen sanoo.

Maanalaisten tilojen laajuus on aiemmin julkisuudessa esitettyjen tietojen perusteella 28 000 m². Eduskunnasta ei kuitenkaan vahvisteta maanalaisia tiloja koskevia tietoja, koska ne on luokitettu salaisiksi.

Useisiin osakokonaisuuksiin jaettu hanke on laaja ja vaativa. Erityisen vaativaa on parhaillaan käynnissä oleva laajuudeltaan noin 24 000 bruttoneliön päärakennuksen peruskorjaus, jossa suojeltuun rakennushistoriallisesti arvokkaaseen kiinteistöön sovitetaan muun muassa nykyaikainen talotekniikka. Tekniikka sijoitetaan osittain maan alle rakennettuihin tiloihin.

”Koko hanke sai alkunsa tästä Suomen suurimmaksi putkiremontiksi kutsutusta osuudesta, koska päärakennuksen tekniset järjestelmät ovat todellakin tulleet tiensä päähän. Sähköjärjestelmät, jotka taloteknisistä järjestelmistä liittyvät osittain myös henkilöturvallisuuteen, kyetään uusimaan täysin nykyvaatimuksia vastaaviksi. Lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmien osalta tavoitteena on päästä niin lähelle nykyisiä rakentamismääräysten mukaisia vaatimuksia kuin ne on taloudellisesti järkevin kustannuksin mahdollista toteuttaa suojellussa rakennuksessa”, Peltonen sanoo.

Apua kaukokylmästä

Energiatehokkuutta parantaa huomattavasti tehokkaan lämmön talteenottolaitteiston asentaminen päärakennukseen, kun aiemmin lämmin poistoilma on puhallettu suoraan ulos, sekä energiatehokkaampien ikkunoiden ja lämmöneristeiden vaihtaminen lisärakennuksiin. Peruskorjauksessa työhuoneisiin tulee myös jäähdytys, ja kiinteistö liitetään kaukokylmäverkkoon.

”Peruskorjauksen yhteydessä eduskunnan kiinteistöihin asennetaan nykyaikainen yhtenäinen rakennusautomaatiojärjestelmä sekä parannetaan henkilö- ja paloturvallisuutta. Esteettömyyttä parannetaan muun muassa lisäämällä hissejä. Peruskorjauksen jälkeen liikuntarajoitteiset pääsevät esimerkiksi yleisölehterille ja asioimaan kiinteistössä ilman avustajaa”, Peltonen kertoo.

Peltosen mukaan peruskorjauksen kotimaisuusaste on sekä työn että materiaalien osalta korkea. Ennen kuin työmaalle pääsee työskentelemään, on henkilöille tehty turvaselvitys, joka kestää Suomen kansalaisille kaksi viikkoa ja ulkomaalaisille työntekijöille monta kuukautta.

”Työmaalla on tällä hetkellä enintään viisi prosenttia ulkomaisia työntekijöitä. Päärakennuksen noin 3 500 kalustetta on kotimaisilla kunnostusurakoitsijoilla käsiteltävänä eri puolilla maata. Aiemmissa vaiheissa kalustetoimittajana on ollut muun muassa virolainen puusepänliike.”

Eduskuntatalo on rakennettu pääosin kotimaisesta kivestä ja muista materiaaleista, mutta arkkitehtonisia vaikutteita, materiaaleja ja erikoisosaamista haettiin jo rakennusaikana 1900-luvun alkupuolella myös ulkomailta. Päärakennuksessa julkisivujen ikkunat ovat englantilaisia Crittall-ikkunoita, ja äänenvaimennukseen käytetty istuntosalin sokeriruokokatto on tuotu Yhdysvalloista, koska arkkitehti Sirén ihastui näihin materiaaleihin ulkomaanmatkoillaan.

”Stukkorapattujen pintojen toteutuksessa oli mukana italialainen stukkomestari”, Hannu Peltonen kertoo esimerkin ulkomailta hankitusta erikoisosaamisesta talon rakennusaikana.

Huomaamaton lopputulos

Peruskorjauksen pääsuunnittelijana on maanpäällisten tilojen osalta arkkitehti Peter Verhe Arkkitehtitoimisto Helin & Co Oy:stä ja maanalaisissa tiloissa insinööri Leo Sorjonen Pöyry Finland Oy:stä. Rakennuttajakonsulttina on Indepro Oy.

”Hankkeen alussa suunnittelijat esittivät yhteisen tavoitteen, että eduskunnan kiinteistöjen peruskorjauksen jälkeen pitäisi näyttää siltä kuin mitään ei olisi tehty. Rakennushan on suojeltu ympäristöministeriön päätöksellä. Joku voi tietysti kyseenalaistaa sen, että mihin ne 272 miljoonaa sitten on käytetty”, Hannu Peltonen sanoo.

Ensimmäinen noin 80 miljoonan euron kustannusennuste vuonna 2007 perustui olemassa olevien tilojen teknisiin korjaustarpeisiin. Peltosen mukaan projektin edetessä alkuperäiset korjausehdotukset on todettu riittämättömiksi, ja siksi myös projektin laajuus ja sen myötä samalla kokonaiskustannukset ovat kasvaneet.

”Sen jälkeen kun päätöksiä hankkeen laajentamisesta on tehty, kustannukset ovat pysyneet melko lähellä konsultin kustakin vaiheesta etukäteen rakennusosa-arvion pohjalta tekemiä arvioita. Esimerkiksi maanalaisten tilojen osalta korjaussuunnitelmassa oli aluksi vain olemassa olevien tilojen vähäistä kunnostusta, mutta laajennetun hankesuunnitelman mukaisten maanalaisten tilojen rakentaminen maksoi arvioidun 78 miljoonan euron sijaan 74 miljoonaa euroa. Ainoa suurempi yllätys ja kustannusarvion ylitys oli silloin, kun päärakennuksen urakkatarjoukset avattiin”, Peltonen toteaa.

Eduskunnan päärakennuksen peruskorjauksen osalta tarjoukset saatiin Lemminkäinen Talo Oy:ltä ja SRV Rakennus Oy:ltä. Pääurakoitsijaksi tavoitehintaisena projektinjohtourakkana toteutettavaan hankkeeseen valittiin Lemminkäinen hieman alle 85 miljoonan euron urakkatarjouksella, joka oli toista miljoonaa euroa halvempi kuin SRV:n.

”Tarjoukset ylittivät yli 50 prosentilla etukäteen tekemämme rakennusosapohjaisen kustannusarvion, mitä voidaan pitää hyvin poikkeuksellisena ylityksenä. Yksi syy tähän oli luultavasti se, että hanke on täysin uniikki, eikä urakoitsijoille ole kertynyt vastaavien hankkeiden toteutuksesta vertailu- ja kustannustietoa. Peruskorjauksessa on aina varauduttava myös esimerkiksi rakenteista vasta toteutusvaiheessa paljastuviin yllätyksiin”, Peltonen sanoo.

Maan alle päätettiin peruskorjauksen yhteydessä rakentaa tilat, jotka mahdollistavat muun muassa logistiikan ja jätehuollon sijoittamisen maan alle sekä eduskunnan toiminnan turvaamisen poikkeusoloissa. Tässä yhteydessä toteutettiin myös uusi liikennetunneli, joka mahdollistaa saapuvan ja poistuvan tavaraliikenteen normaalilla ajoneuvokalustolla.

”Maanalaisten tilojen osalta todettiin, että ne kannattaa rakentaa samalla kun rakennukset revitään muutenkin auki”, Hannu Peltonen mainitsee.

Teksti Sampsa Heilä, kuvat Hanne Salonen

Eduskunta laajentaa, muu yhteiskunta tehostaa

Teksti Sampsa Heilä

Vuonna 1931 valmistuneen eduskunnan päärakennuksen peruskorjaus ja varustaminen nykytekniikalla saa varmasti kansalaisilta laajan hyväksynnän. On tärkeää, että kansakunnan arvorakennusten jalokiviin kuuluva, suomalaisuutta arvokkaalla tavalla henkivä rakennus pidetään hyvässä kunnossa ja sen toiminnallisuutta, sisäolosuhteita ja energiatehokkuutta parannetaan.

Sen sijaan voi kysyä, onko Suomen talouden jo pitkään jatkuneessa epävarmuudessa ja valtion velan kasvaessa nopeasti vuodesta toiseen eduskunnallakaan todellisuudessa varaa tehdä kaikkea mitä nyt ollaan tekemässä. Hankeohjelman laajeneminen ja peruskorjauksen kustannusten kasvaminen alkuperäisestä noin 80 miljoonasta eurosta 272 miljoonaan euroon on millä tahansa mittarilla arvioituna käsittämättömän suuri muutos etenkin julkisessa verovaroin toteutettavassa rakennushankkeessa.

Eduskunnassa työskentelee noin tuhat ihmistä, joten Eduskuntatalon tilatehokkuus 100 000 m²:n tiloissa on yli sata m² jokaista työntekijää kohti. Tämän voi suhteuttaa esimerkiksi siihen, että valtion kiinteistökannan rakennuttamisesta ja ylläpidosta vastaavien Senaatti-kiinteistöjen omassa käytössä olevien tilojen tilatehokkuus on tällä hetkellä keskimäärin alle 30 m² työntekijää kohti. Senaatti-kiinteistöjen tavoite uudisrakentamisessa on vuoteen 2020 mennessä alle 20 m² henkeä kohti.

Yksityisellä puolella on saavutettu uudisrakennuksissa jo huomattavasti tämän alle meneviä tilatehokkuuksia, mikä tuo säästöjä tilakustannusten lisäksi myös esimerkiksi lämmitys- ja jäähdytyskustannuksissa. Samalla kasvihuonekaasujen päästöt pienenevät.

Yrityksissä on siirrytty jo laajasti koppikonttoreista monitilatoimistoihin, koska tilatehokkuuden lisäksi kilpailukyvylle ja kehitykselle tärkeät tiedonkulku ja yhteisöllisyys paranevat.

Vaikka eduskunnassa on istuntosalin lisäksi paljon muitakin tavanomaisesta toimistotalosta poikkeavia tiloja ja suojelumääräykset käytännössä rajoittavat seinien kaatamista maksimaalisen tilatehokkuuden saavuttamiseksi osassa kiinteistöjä, ero on niin valtava, että tehostamisen varaa luulisi löytyvän. Sen sijaan peruskorjauksen yhteydessä päätettiin rakentaa 74 miljoonalla eurolla uutta tilaa maan alle, vaikka 42 miljoonaa euroa maksanut Pikkuparlamentti toi viimeksi vain reilut kymmenen vuotta sitten jälleen 17 000 uutta neliötä eduskunnan käyttöön. Tilatehokkuutta heikentävä tilojen kasvu oli pelkästään tässä laajennuksessa noin 17 neliötä jokaista eduskunnassa työskentelevää kohti.

Tähän Hannu Peltonen huomauttaa, että kaikki peruskorjattavat rakennukset ovat suojeltuja niin sisältä kuin ulkoa. Sisätiloissa on kolme eri suojeluluokkaa, jotka ovat ohjanneet suunnittelua.

”Kun esimerkiksi vanhat asuntosiivet peruskorjattiin toiseen käyttöön (toimistotila sekä esteetön yleisösisäänkäynti ja kokoustiloja), Museovirasto halusi, että eräät vanhoista asunnoista muistuttavat tilaratkaisut säilytetään, jotta kerroksellisuus jää näkyviin. Käytännössä tämä tarkoitti, että meillä ei ollut vapaat kädet poistaa kaikkia sisäseiniä maksimaalisen tilatehokkuuden saavuttamiseksi. Virkamiespuolella on pienennetty työhuoneiden kokoja ja osittain myös rakennettu maisemakonttoreita. Kansanedustajien työhuoneiden koko on noin 10 neliötä, eikä niiden yhdistämistä maisemakonttoreiksi pohdittu.”

Eduskunnan apulaistiedotuspäällikkö Rainer Hindsberg kertoo, että maan alle on rakennettu logistiikkatilaa, arkisto- ja varastotilaa, uusi ajotunneli sekä väestönsuoja.

”Maanalaisten tilojen rakentamisesta päätettiin tarkan harkinnan jälkeen. Osa näistä tiloista on lakisääteisiä. Myös talotekniikkaa on viety maanalaisiin tiloihin, koska suojellut maanpäälliset osat eivät mahdollista esimerkiksi ilmastointikonehuoneiden sijoittamista Eduskuntatalon katolle”, hän sanoo.

Vuosikymmenestä toiseen jatkuva tilojen laajentaminen on mahdollista, koska eduskunta ei toimi kilpailluilla markkinoilla, vaan kiinteistöjen rakentamisen, ylläpidon ja peruskorjaukset maksaa kansa. Kansanedustajat edustavat kansaa myös siinä suhteessa, ettei saavutetuista eduista haluta helposti luopua. On paljon helpompi haluta entistä parempia tiloja, vaikka se sitten kasvattaisikin valtion velkaa. Ja vaikka pelkästään uusien maanalaisten tilojen rakentaminen maksaa lähes saman verran kuin koko peruskorjauksen kustannusarvioksi alun perin laskettiin.

Jokainen uusi neliö kasvattaa rakennuskustannusten lisäksi myös Eduskuntatalon energia-, siivous- ja muita ylläpidon ja huollon kustannuksia sekä tulevien sukupolvien maksettavaksi jääviä tulevien peruskorjausten kustannuksia. Tämän takia on koko lystin kustantavien – ja viime kädessä veronmaksajien – kannalta on tärkeää kuulla, että eduskunnan toimielimet ovat päättäneet näkymättömiin jäävästä Eduskuntatalon maanalaisesta 74 miljoonaa euroa maksaneesta laajennuksesta salassa pidettävine tiloineen vasta huolellisen ja tarkan harkinnan jälkeen.

Urakoitsijan pysyttävä hankkeesta vaiti

Eduskuntatalo on Suomen julkisista julkisin kiinteistö, ja siksi sen peruskorjausta ja laajennusta koskevan tiedon pitäisi olla turvallisuuden kannalta salassa pidettäviä asioita lukuun ottamatta avoimesti kansalaisten ja tiedotusvälineiden saatavilla. Hankkeeseen liittyvissä urakka- ja muissa toimittajasopimuksissa on kuitenkin avoimen yhteiskunnan ja sananvapauden kanssa ristiriidassa oleva ehto, joka rajoittaa tiedon saantia, sillä urakoitsijaa ja muita hankkeeseen osallistuvia ei saa haastatella eikä työmaalla voi käydä.

”Olemme lähteneet siitä, että urakoitsija voi kertoa omasta yrityksestään niin paljon kuin haluaa, mutta tästä projektista ei mitään. Aika pitkälle se perustuu siihen, että näissä projekteissa joku osa on suunnitelmien ja tilojen osalta niin sanotusti salassa pidettäviä, ja näin me yritämme pitää sitäkin niin sanotusti omissa käsissä. Ja kun aikataulu on kireä ja ajattelee, miten kiinnostava eduskunnan toiminta ja sitä kautta tämä talokin on Suomen mediassa, päädyimme siihen että annamme urakoitsijalle työrauhan”, apulaistoimistopäällikkö Hannu Peltonen perustelee tiedotuslinjaa.

”Tiesimme jo alun perin pohtiessamme asiaa eduskunnan apulaistiedotuspäällikkö Rainer Hindsbergin kanssa, että peruskorjaushankkeeseen syntyy kiinnostusta. Aikanaan tällainen tiedotussuunnitelma on hyväksytty eduskunnan rakennustoimikunnassa ja kansliatoimikunnassa, ja sitä me noudatamme. Tiedotussuunnitelma on myös käytännössä hyväksi havaittu, koska ensisijaista on, että hanke pääsee etenemään suunnitellusti.”

Lemminkäisen edustaja vastasi Rakennustaidon haastattelupyyntöön Eduskuntatalon peruskorjauksesta, että hän on yhteydessä eduskuntaan ja palaa sen jälkeen asiaan.

”Kävin vielä asian läpi eduskunnan kanssa. Pysymme tässäkin tapauksessa urakkasopimuksemme mukaisessa menettelyssä, eli eduskunta hoitaa tiedottamisen ja mediayhteydet, eli vastaa kysymyksiin työmaan osalta”, Lemminkäiseltä vastattiin.

Kysymykseen, mihin lakipykäliin tiedotussuunnitelma perustuu, Hindsberg vastaa:

”Meidän näkökulmasta kysymys siitä kuka vastaa median peruskorjauskysymyksiin, on työnjakoa ja organisointia koskeva kysymys, ei mikään sananvapausasia. Tiedotussuunnitelma ei varsinaisesti kiellä urakoitsijan haastattelemista. Sen sijaan tiedotussuunnitelma ohjaa toimittajat peruskorjausviestinnästä vastaaville henkilöille, joiden tehtävänä on löytää omasta organisaatiosta oikeat henkilöt vastaamaan toimittajien kysymyksiin”, hän muotoilee.

”Sen jälkeen kun peruskorjaus alkoi maaliskuussa 2015, olen saanut toimittajilta ja kuvaajilta lähes sata pyyntöä vierailla työmaalla. Aikataulukriittistä peruskorjausta ei voida toteuttaa niin, että työmaalla on mediavierailuja joka päivä.”

Hän kertoo, että työmaalla tullaan järjestämään tiedotusvälineille hankkeen aikana yksi tai kaksi tutustumisvierailua.

Nähtäväksi jää, miten tiukasti urakoitsijat ja muut hankkeen osapuolet voivat silloin käytännössä noudattaa eduskunnan toimielinten vahvistaman tiedotussuunnitelman mukaisia sopimusehtoja siitä, että tilaaja vastaa yhteyksistä tiedotusvälineiden kanssa. Pitääkö esimerkiksi pääurakoitsija tilaisuudessa esityksen ja saako hän vastata oma-aloitteisesti tiedotusvälineiden esittämiin kysymyksiin.

”Tilaisuuksien ohjelmaa ei ole vielä tarkemmin suunniteltu”, Hindsberg sanoo.

”Tämä ei ole poikkeuksellinen tapa hoitaa organisaatioviestintää. Esimerkiksi Presidentinlinnan peruskorjausprojektissa oli urakoitsijoiden haastattelemisen suhteen sama linja kuin eduskunnassa”, hän jatkaa.

The post Suomen laajin peruskorjaushanke appeared first on Rakennustaito.fi.

Väylät kuntoon!

$
0
0

Maailman-, valtion- ja kunnantalous, ilmastonmuutos – siinä muutama vuoren tai kukkulan kokoinen haaste niille, joiden vastuulla on se, että autoilla ja junilla pääsee jatkossakin liikkumaan säällisessä kunnossa säilytetyillä väylillä. Ratkaisuja on, mutta ne ovat joko tehottomia tai liian kalliita.

Mikä väylänpidossa oikein mättää? Ei niinkään kauan sitten oli vallalla jokseenkin yksimielinen ajatus siitä, että teollisuuden rattaiden pyöriessä kitkaisesti julkisen sektorin kannatti investoida nimenomaan uuden infran rakentamiseen ja ylläpitoon. Harva puhui korjausvelasta mitään, koska sitä ei ollut kuin nimeksi. Nyt – samaan aikaan, kun teollisuus on karannut ulkomaille ja suuret ikäluokat eläkkeelle – pitäisi kääriä jostakin rahat rapakuntoisen tiestön ja rataverkon kunnostamiseen niin, etteivät tiet ja radat rapautuisi vieläkin pahempaan jamaan.

”Ongelman kärjistyminen taitaa johtua ainakin siitä, että nykyään julkisella taloudella menee aina huonosti”, sanoo Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen.

Hän ehdottaa perusväylänpidon ahdinkoa lievittäviksi parannuksiksi polttoaineveroista saatavien tulojen korvamerkintää sekä pitkäjänteisyyttä infrainvestointeihin. Ehdotukset eivät ole uusia – näitä ovat autoilijajärjestöt vaatineet vuosikymmenten ajan, jokseenkin tuloksetta.

”Valtiovarainministeriön liikkumatila on vähentynyt EU- ja EMU-jäsenyyksien johdosta. Leikkuri iskee entistä kovemmin kaikkiin budjetin ei-lakisääteisiin menoihin”, Nieminen arvioi.

Tällä hetkellä maanteiden ja rautateiden yhteenlaskettu korjausvelka on noin 2,5 miljardia euroa. Vielä viisi vuotta sitten vastaava summa oli noin kaksi miljardia. Noin sadan miljoonan euron vuosittainen lisärahoitus saisi nurjan kehityksen pysähtymään.

Rahoituksen perustelut muuttuneet

Liikenneviraston johtava asiantuntija Vesa Männistö on niin ikään huolissaan korjausvelan jatkuvasta kasvusta. Perusväylänpito on jäänyt pahasti jalkoihin, kun on päätetty harvalukuisista uudisinfrahankkeista ja kaikkein merkittävimpien vanhojen väylien perusparannuksista.

Männistö arvioi nykytilanteen poikkeavan vuosikymmenten takaisesta siinä, että nykyinen rahoituslogiikka noudattelee elinkeinoelämän tarpeita entistä painokkaammin.

”Työllisyyden hoito ei ole keskeisenä tavoitteena hävinnyt mihinkään, mutta nyt asiaa ajatellaan ajettavan tehokkaimmin, että huolehditaan elinkeinoelämän toimintaedellytyksistä ja näin ollen myös infrasta. Toisin sanoen mikään infrahanke ei enää käynnisty pelkästään välittömistä työllistämissyistä”, Männistö pohtii.

Perusväylänpidon lisärahoitustarpeeksi ei Männistön mielestä riitä sadan miljoonan euron vuosittainen lisäys. Toinen satamiljoonainen hänen mukaansa tarvitaan, jotta korjausvelka lähtisi pienenemään ”sopivaan tahtiin”.

”Olisi optimaalista, jos saisimme nykyisen korjausvelan puolittumaan noin kymmenessä vuodessa. Se onnistuisi varaamalla perusväylänpitoon julkista rahaa vuosittain nuo mainitut 200 miljoonaa vuodessa lisää. Tätä suurempi vuosittainen summa ei ole mielestäni tarpeen eikä edes toivottava. Toimialalle tärkeää on silti, että rahoitus on vuosi vuodelta kokonaissummaltaan mahdollisimman tasaista”, Männistö pohtii.

Laiminlyönti kertauttaa ongelmat

Vesa Männistö pitää sekä teiden että rataverkon heikkoa kuntoa samantasoisina ongelmina sekä rahassa että laiminlyönnin seurausten vahingollisuudella mitattuna. Teiden ja erityisesti ”vähempiarvoisten” teiden ylläpidon laiminlyönti on jo johtanut paikoittaiseen liikennöintikelvottomuuteen kelirikkoaikoina.

”Nopeus- ja painorajoituksia on entistä enemmän, valitettavasti myös vilkasliikenteisellä verkolla. Junaliikenteen häiriöiden vaikutukset – yksi esimerkki turvalaitteiden vanhenemisesta – ovat käyneet lähes kaikille työmatkoihinsa kiskoliikennettä käyttäville tutuiksi. Näiden akuutteina ja kulloinkin odottamattomina putkahtavien kiusojen lisäksi on monia pitkäkestoisia ja vähitellen kehittyviä puutteita. Esimerkiksi siltojen ja muiden rakenteiden rappeutuminen ei näy heti välttämättä lainkaan väylien käyttäjille, mutta kerryttää korjausvelkaa”, Männistö toteaa.

Hän täsmentää sanottavansa toteamalla useimpien vanhojen rata- ja maantiesiltojen olevan suunnitellut niin, ettei tulevaa ajoneuvojen painojen kasvua ole otettu riittävässä määrin huomioon. Ongelma korostuu tällä hetkellä maantieliikenteessä, jossa nykyistä 60 tonnin maksimiajoneuvopainoa nostettiin kaksi vuotta sitten 76 tonniin. Nostoon on ymmärrettäviä paineita, koska teollisuuden ja kaupan logistiikkakustannukset ovat polttoaineen pitkään jatkuneen hinnannousukierteen vuoksi kasvaneet.

Tiestön kunnon heikkenemisestä on huolissaan myös Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n järjestöpäällikkö Jari Pietilä.

”Täytyy muistaa sekin, että tiet ovat kuljetusyrittäjien ja kuljettajien työpaikka. Harva antaisi työpaikkakiinteistönsä rapautua ilman, että nostaisi asiasta metelin”, Pietilä toteaa.

Järjestötoiminnan parissa työskentelevänä hän arvostaa myös pitkäjänteistä yhteistyötä eri sidosryhmien välillä, vaikka tulosten näkyminen veisikin aikaa.

”Tässä mielessä on arvokasta, että asiat nostetaan esiin niitä kärsivällisesti toistamalla. Rakennetun omaisuuden tämänhetkistä tilaa käsittelevä ROTI-raportti, jota oli laatimassa kattava joukko liikenteen ja väylärakentamisen ja -rakennuttamisen asiantuntijoita, on tästä hyvä esimerkki”, Pietilä toteaa.

Ilmastonmuutos noteerattava

ROTIn merkitys on paljolti myös siinä, että se tuo laajempaan tietoisuuteen asiat, jotka muutoin jäisivät herkästi pelkästään väylänpidon ammattilaisten välisen debatin asteelle. ROTI toisin sanoen pyrkii vaikuttamaan poliittisiin päättäjiin latelemalla vastaansanomattomia tilastolukuja ja arvioimalla kehnon rahoituksen ikäviä seurauksia. Hiljattain ilmestyneen ROTI-raportin mukaan tämänvuotinen perusväylänpidon budjetti on 60–70 miljoonaa euroa miinuksella verrattuna vuoteen 2014. Rahoituksen tason noston lisäksi raportti peräänkuuluttaa perusväylänpitoon aiempaa pitkäjänteisempää suunnittelua.

”Suunnittelua kehitettäessä täytyy ottaa huomioon myös väylien pitkäaikaiskestävyys entistä painokkaammin. Ilmastonmuutos on kiistaton ongelma, jonka seuraukset näkyvät meteorologisten ääri-ilmiöiden yleistymisenä. Ne ovat omiaan rasittamaan väylästön kuntoa – ehkä nopeammin kuin mihin olemme tottuneet”, Vesa Männistö pohtii.

Hän pitää ilmastonmuutoksen huomioonottamista aivan keskeisenä asiana kaikessa väylänpidossa, väylärakentamisessa ja väylien suunnittelussa.

”Ennen kaikkea on huolehdittava, että teiden ja rautateiden kuivatus pelaa. Sitäkin on mietittävä, onko läheskään aina järkevää valaa tieosuudelle perinteinen asfalttikerros. Tulevaisuudessa tarvitaan nykyistä paremmin säätä kestäviä asfalttikerroksia – ja myös tierakenteita, joissa hyvä vedenläpäisevyys on varmistettu”, Männistö toteaa.

Teksti Vesa Tompuri, kuvat Matti Vuohelainen

The post Väylät kuntoon! appeared first on Rakennustaito.fi.

Talvi vaatii pitkäjänteisyyttä työmaalla

$
0
0

Jakomäen pääurakoitsija oli varautunut talveen jo tarjousta tehdessään, koska pitkässä hankkeessa aina viedään läpi useita työvaiheita talvisissakin olosuhteissa.

Helsingin Jakomäen asuinrakennusprojekti etenee vauhdilla.  Sitä on seurattu alkuvuonna Rakennustaidossa sekä printti- ja verkkonumeroissa.

Tälle suurhankkeelle tunnusomainen pitkäjänteisyys alkoi jo rakennuttajan toiminnassa. Kun suunnittelijat pääsivät ajoissa tekemään varsin valmiiksi työnsä, se on auttanut projektinjohtoa hankkeen läpiviennissä.

Rakennuttaja, ATT:n projektipäällikkö Jari Kiesilä kertoi nuottien ulottuneen alusta alkaen luovutukseen asti, vaikka ensimmäiset muutot uusiin asuntoihin tapahtuvat syksyllä 2016.

”ATT:n toimintatapaan kuuluu hankkeen loppupäänkin varmistaminen ja siinä auttaa tilanneraportointi 15 viikkoa ennen luovutuspäivää. Urakoitsijan velvollisuutena on kutsua koolle osapuolet, jolloin tarkistetaan, onko hallittu virheetön luovutus mahdollinen sovitussa aikataulussa. Kenenkään etu ei ole nollavirheluovutuksen epäonnistuminen.”

Alkuaan oli suunniteltu ison urakan luovutuksen tapahtuvan kerralla, mutta keskustelut vaiheittaisesta luovutuksesta ovat pääurakoitsija Rakennusosakeyhtiö Hartelan aloitteesta käynnissä.

Perustyöt alta pois ennen talvea

Hartelan työpäällikkö Arttu Närvänen kertoo hankkeen edenneen suunnitellusti sekä aikataulun että kustannusten suhteen.

”Meille hanke oli alkuaan kaksijakoinen, kolmen ison rakennuksen perinteinen urakka valmiilla suunnitelmilla ja KVR-urakkana kaksi pienempää taloa, jotka tulivat työn alle isojen jälkeen. Pienemmille saatiin rakennusluvat heinäkuussa ja sopimus ATT:n kanssa allekirjoitettiin syyskuun alussa. Talven lähestyessä onkin laajalla työmaalla käynnissä kaikki rakennusvaiheet.”

Ensimmäisissä rakennuksissa ovat elementtiasennukset päättymässä ja vesikattotyöt alkamassa. Talotekniikan urakoitsija käynnistelee patterilinjojen asennuksia ja sisätöissä alkaa väliseinien muuraus. Viimeiseksi valmistuvissa taloissa louhinnat ja maatyöt hoidetaan ennen talventuloa.

Hartela on jakanut oman urakansa aliurakoiksi. Työmaalla on pääurakoitsijan työnjohtomme lisäksi vain muutamia pääurakoitsijan omia miehiä.

”Syksyn tultua on työnjohtoa vahvistettu ja vastaavan tukena on kahden työmaainsinöörin lisäksi viisi työnjohtajaa. Aliurakoitsijoista useimmat ovat meille ennalta tuttuja ja uskon homman sujuvan hyvin jatkossakin. Talven olemme ottaneet huomioon jo sopimusvaiheessa ja vastuut ovat selvät. Seuraamme kuitenkin tarkkaan tahdistavien töiden etenemistä, jottei yllätyksiä pääse syntymään”, kertoo Närvänen.

Työpisteeseen täyssuojaus

Elokuussa Hartela päätti väliseinä-, tasoite- ja maalausurakoista. Niissä on vältetty pilkkomista pieniin osasiin, mikä vaatisi pääurakoitsijalta lisäpanostuksia sekä hankinta- ja sopimusvaiheessa että toteutuksen aikana.
Kohteen vastaava työjohtaja, rakennusmestari Mika Haukkamäki kertoo tulevaan talveen varaudutun jo toukokuussa, jolloin rakennuttajan kanssa pohdittiin ATT:n ohjeiden vaatiman täyssuojauksen toteuttamista. Neuvotteluissa päädyttiin rakennusten runkosyvyyksien ja kattojen korkeuksien vaihtelevuuden johdosta osittaiseen suojaukseen.

Jakomäessä tämä tarkoittaa talojen kulkuaukkojen ja IV-konehuoneiden huolellista peittämistä ja vesikattotöiden mahdollisimman nopeata loppuunsaattamista. Vaikeusastetta nostaa läheinen Malmin lentokenttä, jonka takia nosturitornien korkeutta on jouduttu madaltamaan.

Aikataulut ovat kokonaisuudessaan Haukkamäen mukaan pitäneet hyvin. Julkisivuelementtejä valmistavan tehtaan kapasiteetti on ollut tiukoilla, mutta viivästymä ei kokonaisuutta haitannut.

Kaukolämpö tukee talvilämmitystä

Alueen toteutusjärjestys on tarkkaan harkittu ja ensimmäisten rakennusten antamat opit ovat olleet käytössä seuraavissa. Koko rakentamisprosessissa syntyvä toistuvuus ja sen antama hyöty pyritään maksimoimaan ja vaiheistus näyttä toimivan hyvin.

”Ensimmäisten rakennusten neljästä lamellista kahden elementtirunko nostettiin kerros kerrokselta ylös asti, minkä jälkeen aloitimme rakennuksen kahden seuraavan lamellin nostot alhaalta samalla lailla. Näin porukka etenee harjaantuessaan nopeimmin, uskomme”, Haukkamäki selvittää ratkaisuaan.

Maatyöt saadaan suunnitelmien mukaisesti kaikissa rakennuksessa alta pois ennen talven tuloa. Viimeisessäkin anturoiden valut ja sokkeliasennukset on marraskuun alussa tehty.

Työkohteiden lämmitystä tukee alueelle tulevan kaukolämmön hyödyntäminen. Ramirentiltä vuokratuilla väliaikaisilla vaihtimilla saadaan enemmän tehoja vesikiertoisiin puhaltimiin. Rungon holveilla sekä saumavalujen että kuorilaatan pintavalujen aikana on käytössä nestekaasusäteilijät nopeuttamassa betonin kovettumista.

Elementtien täsmätoimitus tarkkaa yhteistyötä

Rakennusten runkotyöt ovat rullanneet loppukeväästä alkaen. Elementtien valmistuksen oli Hartela jakanut usealle toimittajalle. Ontelo- ja kuorilaattojen toimittaja on Betset Oy, julkisivujen Hartelan oma elementtitehdas Paraisilla, portaiden Rudus Oy Ab, väliseinien ja hissikuilujen Parma Oy Ab ja hormielementtien Elpotek Oy. Asennus on keskitetty Asennuspalvelu Huuhka Oy:lle.

Betset Oy:n toimitukseen kuuluvat kohteen kuori- ja ontelolaatat, yhteensä lähes 20 000 neliötä ja yli 2 500 elementtiä. Ne toimitetaan kahdelta tehtaalta. Valtaosa tästä massiivisesta toimituksesta on ontelolaattaa, 15 500 neliötä, ja kuorilaattoja käytettiin ulokeparvekkeiden vaatiessa tukirakenteita.

Kohteen aikataulutus ei ole tehtaalle ollut ongelma, koska kaupat syntyivät jo marraskuulla ja toimitukset alkoivat toukokuussa. Kuvatoimitusaikatauluja hiottiin yhdessä pari kuukautta ennen valmistusta ja jo helmikuussa Betset sai työmaalta runkoaikataulun, johon oli portaittain aikataulutettu kohde.

”Harvoinpa hankkeet ovat näin hyvin aikataulussa pysyneet. Tietenkin tuo ennakkosuunnittelu sen ratkaisee. Kuvat ontelolaatoista ovat tulleet kolme kuukautta ennen elementtien toimitusta, joten oma punossuunnittelumme on hyvin ehtinyt mukaan. Kuormajakokaavio toimitetaan Huuhkalle hyväksyttäväksi ja sen pohjalta ja kuormanumeron perusteella he tilaavat ontelolaatat työmaalle kuljetussuunnittelijaltamme haluamaansa aikaan”, kertoo Betsetin tehdaspäällikkö Jukka Heiskanen.

Talvi ei varsinaisesti vaikuta elementtivalmistukseen halleissa, mutta vaatii puhdistustöitä tehtaan varastoalueella valmiiden kuormien päältä ja lisäksi kuljetuksien aikataulutuksessa joudutaan ottamaan huomioon talvikeli.

Ontelolaatoista tehtävät kuormat varastoidaan tehdasalueelle valmiskuormina omille jaloilleen ja ovat viikon verran ulkona. Ennen kuljetusta lumi puhdistetaan tehtaalla ja työmaalla uudelleen kuljetuksen aikana mahdollisesti kerääntynyt lumi.

Tiukka aikataulu vaatii väliaikaisia lisäresursseja

Myös elementtien asennuksesta vastaava Asennuspalvelu Huuhka Oy:n omistaja Jari Huuhka kertoo aikataulun pitäneen hyvin ja pienet viivästymät on jo saatu kiinni.

Huuhkan kolmas asennusryhmä tuli syyskuun puolivälissä kuukauden ajaksi hoitamaan kolmannen rakennuksen alapohjan ja nyt Huuhkan mukaan aikataulut ovat erittäin hyvässä mallissa.

Muutoksia ontelolaattatehtaan valuohjelmaan kertoo Heiskanen tuoneen tämän kolmannen asennusryhmän tulo työmaalle. Kuitenkaan ei sen tarvitsemien alapohjaelementtien valmistaminen lopulta hidastanut työmaan rytmiä.

”Talvi aina hiukan hidastaa töitä, mutta tässä hankkeessa ei aikataulu anna joustovaraa. Sen takia lisäämme tarvittaessa resursseja puhdistustyöhön. Lisäksi asentajien konttia varustetaan talven varalle mm. petkeleillä ja lämmittimillä, mutta senpä enempää ei kokeneen porukan tarvitse murehtia”, kertoo Huuhka.

Heiskasta ja Huuhkaa kuunnellessa tuntuu onteloihin tiivistyvä vesi itse asiassa olevan talvisen elementtirakentamisen ainoa ongelma. Sen ratkaisemisessa avainasemassa on asennuksen jälkeiset saumavalut. Valut ja siihen liittyvät jälkityöt hoituvat Jakomäessä omana aliurakkanaan.

”Oman riskinsä laatat saattavat tosiaankin aiheuttaa, kun lämpö saadaan rakennuksessa päälle. Silloin vettä voi tiivistyä onteloihin ja se tulee hoitaa hallitusti pois. Juotosmassa voi tukkia saumavalujen jälkeen elementteihin tehdyt vesireiät ja silloin työmaalla on oltava hereillä. Valmiiksi poratut reiät eivät riitä ongelman poistamiseksi, vaan vesikellojen kohdalle on avattava uusia reikiä”, muistuttavat Heiskanen ja Huuhka kollegojaan.

The post Talvi vaatii pitkäjänteisyyttä työmaalla appeared first on Rakennustaito.fi.

Missiona tiilirakentaminen

$
0
0

Rakennusmateriaalien väliseen kilpailuun liittyvässä uutisoinnissa tiili on jäänyt taka-alalle. Sen kilpailutilanne ei ole hääppöinen. Vaikka arkkitehdit ja pientalorakentajat rakastavat tiiltä, sen käyttö rakentamisessa on viime vuosina laskenut.

Tiiliteollisuus ry ennakoi, että Suomessa myydään tänä vuonna arviolta 30 miljoonaa tiiltä, kun 2000-luvun alussa määrä oli noin 80 miljoonaa.

Tiiliteollisuus ry on kolmen Suomessa edelleen toimivan tiilenvalmistajan, itävaltalaisen Wienerbergerin sekä suomalaisten Tiilerin ja Raikkosen yhteistyöelin. Wienerberger on sulkenut Kärkölän Lappilassa toimivan tiilitehtaansa ja keskittänyt tiilien valmistuksen Kouvolan Korialle. Yhdistykseen kuulumaton Saint-Gobain Weber Oy Ab lopetti Kahi-julkisivutiilien valmistuksen Naarajärven tehtaalla.

Tuotantovolyymien laskuun on vaikuttanut rakentamisen hiipuminen Suomessa viime vuosina. Tiiltä viedään Norjaan entiseen tahtiin, mutta tiilitehtaille tärkeä Venäjän vienti on pohjamudissa. Tiiliteollisuus ry:n johtaja Jaakko Raikkonen kertoo, että parhaana vuotena itärajan taakse on viety kahdeksan miljoonaa tiiltä, mutta nyt Venäjän vienti on sukeltanut. Suomalainen tiili on Venäjällä liian kallis. Sekä koko toimialan että Loimaalla tiiliä polttavan Raikkonen Oy:n johtajana hän näkee kuitenkin pieniä merkkejä muutoksesta parempaan suuntaan:

”Kun rakentaminen näyttää muutaman prosentin kasvua, myös oman yritykseni tilanne näyttää paremmalta kuin viime vuonna. Voisin kuvitella, että kehitys on samansuuntaista myös kilpailijoilla”.

Ympäristöystävällinen mutta hankala?

Tiilen suurin ongelma ei kuitenkaan ole viennissä eikä rakentamisen volyymeissa. Kun trendinä rakentamisessa on mahdollisimman pitkälle viety esivalmistus, tiilirakentaminen koetaan hankalaksi ja kalliiksi.

”Me emme pysty viemään tiiliseinää paketissa asiakkaalle ja nostamaan tontilla pystyyn”, Jaakko Raikkonen myöntää.

Kaikesta huolimatta hän uskoo tiilen tulevaisuuteen. Kyseessähän on ylivertainen tuote, joka on hyvin ympäristöystävällinen koko pitkän elinkaarensa aikana. Tiili on kierrätettävä. Vaikka paikan päällä muurattava tiili on kalliimpi kuin muut materiaalit, tiilitalon käytön aikana saadaan hintaero hyvin pian kiinni esimerkiksi siinä, että tiilitalo ei tarvitse kallista maalaamista.

”Tiilen maine on hyvä”, Raikkonen toteaa.

Hän kaipaa tiilelle kuitenkin myös parempaa näkyvyyttä.

”Olemme kimpassa betoniteollisuuden kanssa, ja kivi tekee ikään kuin yhteistä markkinointia. Pienenä tekijänä meidän on pakko tukeutua betoniin, ja teemme sen kanssa hyvin tiiviisti yhteistyötä, mutta me emme ehkä näy niin hyvin kuin meidän pitäisi näkyä.”

Teksti Santeri Pakkanen, kuvat Paula Kukkonen ja Pentti Vänskä

The post Missiona tiilirakentaminen appeared first on Rakennustaito.fi.

Viewing all 288 articles
Browse latest View live